Srbija: Uhićena još četiri neonacista

NOVOSADSKA policija u nedjelju je uhitila još četvoricu pripadnika neonacističke organizacije "Nacionalni stroj", koja je u srijedu navečer nasiljem prekinula antifašističku tribinu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, izjavio je za agenciju Beta u nedjelju glasnogovornik policije Stevan Krstić.

Prije te četvorke, zajedničkom akcijom novosadske policije i Žandarmerije MUP-a Srbije, u petak navečer su uhićena desetorica pripadnika te organizacije, čije je saslušanje upravo u tijeku u novosadskom Okružnom sudu.

Kako je najavio glasnogovornik Krstić, u nedjelju navečer u novosadskoj policiji održat će se zajednička konferencija za novinare istražnih organa i novosadskog tužiteljstva, koje je protiv uhićenih podnijelo kaznenu prijavu zbog kaznenog djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, za koje je zaprijećena kazna od jedne do deset godina.

Zasad je, od 14 dosad uhićenih, poznato ime samo jednoga od njih, Gorana Davidovića (30) zvanog "Firer", kojem je istražni sudac Okružnog suda u Novom Sadu već odredio pritvor od 30 dana.

Osim šamaranja sudionika tribine, skupina od oko 25 neonacista, u srijedu navečer je prijetila sudionicima tribine, te ih vrijeđala uzvicima "komunjare", "ustaške svinje", "plaćenici", "izdajnici", "židovske sluge" i "idite u Ameriku".

Pripadnici te neonacističke organizacije, koja inače nije službeno registrirana, srbijanskoj javnosti od ranije su poznati po ispisivanju rasističkih, antisemitskih i šovinističkih grafita, među kojima je i "Nož, žica, Srebrenica", te "Generale, hvala ti za srpsku Srebrenicu".

(Hina) xtta ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara