Srbija uputila zahtjev Velikoj Britaniji za izručenje Ejupa Ganića

Srbija uputila zahtjev Velikoj Britaniji za izručenje Ejupa Ganića

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP

MINISTARSTVO pravosuđa Srbije potvrdilo je danas da je pravosudnim vlastima Velike Britanije uputilo službeni zahtjev za izručenje bivšeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, koji je uhićen u Londonu 1. ožujka ove godine, prenosi beogradski B92.

Molba, popraćena opširnom sudskom dokumentacijom, poslana je u London uz objašnjenje da je Ganića potrebno izručiti Srbiji kako bi se dovršio sudski postupak koji se protiv njega vodi na Višem sudu u Beogradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ganić je uhićen u londonskoj zračnoj luci Heathrow na temelju tjeralice koju je za njim i za još 18 osoba iz BiH Srbija raspisala zbog napada na kolonu JNA u Sarajevu, 3. svibnja 1992. godine. Srpski pravosudni organi pokrenuli su istragu protiv Ganića u prosincu 2008. godine zbog sumnje da je neposredno, zajedno s drugim osobama, unatoč potpisanom sporazumu o mirnom povlačenju jedinica JNA iz BiH, izdao naređenja za napade na objekte JNA u Sarajevu - vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici.

Ganić se tereti za tri krivična djela - ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, protupravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja i upotrebu nedozvoljenih sredstava borbe.

Ganić je, podsjeća B92, od 28. prosinca 1999. do 28. veljače 2001. obnašao funkciju predsjednika Federacije BiH, a bivša glavna tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte je u lipnju 2004. godine potvrdila da Tribunal u Haagu vodi istragu protiv Ejupa Ganića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara