Srbija: ustavni sud obustavio primjenu pritvora od 60 dana

Ustavni sud Srbije jednoglasno je danas donio privremenu mjeru kojom se obustavlja primjena odredbi o produženom policijskom pritvoru iz Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organiziranog kriminala.

Predsjednik Ustavnog suda Slobodan Vučetić kazao je da se tom privremenom mjerom situacija vraća u redovni pravni sustav, reguliran Zakon o kaznenom postupku, te da mjera stupa na snagu nakon sutrašnjeg objavljivanja u Službenom glasniku.

Odredbe Zakona, donesenog u vrijeme trajanja izvanrednog stanja nakon ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića 12. ožujka, omogućavale su da uhićena osoba može, bez sudske odluke, biti zadržana u policijskom pritvoru 30 dana, koji se na osnovi odluke ministra policije može produljiti za još 30 dana.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetničke komore Vojvodine i Beograda već su zatražile preispitivanje ustavnosti Zakona, a srbijanski ministar pravosuđa Vladan Batić najavio je skoro ukidanje odredbi o policijskom pritvoru, jer je i u samom Zakonu predviđeno njihovo preispitivanje u roku 90 dana.

(Hina) ttag sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara