SRBIJA: USTAVNI SUD OBUSTAVIO PRIMJENU ZAKONA O POMOĆI HAŠKIM OPTUŽENICIMA

Ustavni sud Srbije jednoglasno je u četvrtak obustavio primjenu Zakona o pomoći haškim optuženicima i njihovim obiteljima, kojega je Skupština Srbije usvojila 30. ožujka ove godine.

Sud je usvojio privremenu mjeru kojom se obustavlja izvršenje Zakona i dao Skupštini Srbije rok od 30 dana za izjašnjavanje o Zakonu što, po riječima predsjednika Ustavnog suda Srbije Slobodana Vučetića, nije konačna odluka o ustavnosti, već privremena mjera kojom se, do konačne odluke suda, sprečavaju moguće negativne posljedice njegove primjene.

Sutkinja izvjestiteljica Verona Adam Bokroš navela je u obrazloženju privremene mjere obustave primjene Zakona da bi njegovom primjenom "mogle nastupiti neotklonjive štetne posljedice, posebno sa stanovišta ostvarivanja ustavnog načela da su građani jednaki u pravima i dužnostima i da imaju jednaku zaštitu pred državnim i drugim organima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Inicijativu za ocjenu zakonitosti Zakona Ustavnom sudu Srbije podnijeli su Advokatska komora Vojvodine, Skupština općine Požega i Komitet pravnika za ljudska prava.

Zakonom je predviđena pomoć države u obrani haaških optuženika, a članovi obitelji imaju pravo na novčanu pomoć u visini prosječnog osobnog dohotka u državnim organima, te naknadu troškova posjeta optuženima (troškovi smještaja u Den Haagu dva puta mjesečno po četiri dana i povratne zrakoplovne karte), telefonskih i drugih poštanskih računa i drugo.

(Hina) xttag ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara