Srbija: Usvojen zakon o posebnim sudovima za ratne zločine

SKUPŠTINA Srbije usvojila je u utorak navečer Prijedlog zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku protiv počinitelja ratnih zločina, koji predviđa osnivanje institucije tužiteljstva u Srbiji, kao i osnivanje posebnih vijeća za ratne zločine pri nadležnim okružnim sudovima u Srbiji.

Pri beogradskom Okružnom sudu će, po slovu Zakona, biti osnovan posebni odjel za administrativno-tehničke poslove vezane za zaštitu svjedoka i oštećenih i osiguranje uvjeta za primjenu procesnih odredaba Zakona, a Zakon omogućuje i saslušanje svjedoka ili oštećenika posredstvom video-konferencijske veze.

Cilj Zakona je efikasnije provođenje postupaka protiv osoba okrivljenih za ratne zločine, kao i poboljšanje suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu, bilo je rečeno u obrazloženju Prijedloga zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zakonom je propisano osnivanje posebnog tužiteljstva za ratne zločine za teritorij Srbije, a tužitelja će birati Skupština Srbije, dok će u okviru MUP-a Srbije biti ustanovljena posebna služba za otkrivanje ratnih zločina.

(Hina) ttag br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara