Srbijanska policija znala za prenošenje leševa s Kosova u Srbiju

VIŠEGODIŠNJI zapovjednik Specijalnih antiterorističkih jedinica (SAJ) MUP-a Srbije i novi zamjenik načelnika Insituta za sigurnost Živko Trajković potvrdio je u ponedjeljak, u intervjuu Radiju B92, da je kao i ostali najviši policijski dužnosnici znao za hladnjače kojima su 1999. godine s Kosova prevožena tijela ubijenih albanskih civila na lokacije u Srbiji, među kojima i u Batajnicu, u krugu Centra za obuku pripadnika SAJ-a.

Za to je, kako je kazao, doznao na pogrebu svojeg vozača koji je poginuo kad su na Kosovu vozilom naletjeli na protutenkovsku minu, kad je i sam bio ranjen.

´Tadašnji šef Centra za obuku pripadnika SAJ-a rekao mi je da je došla naredba iz Ministarstva da će doći neki kamioni, da je to državna tajna i da to nikome ne smijem reći, jer se za to gube glave. Zašto je odlučeno da to tu bude, kako je odlučeno, to mi ni dan-danas nije jasno. Ja sam nekoliko puta pokušavao razgovarati s tadašnjim načelnikom resora Vlastimirom Đorđevićem i predlagao da se to odatle preseli, ali nisam naišao ni na kakav odgovor´, rekao je Trajković za Radio B92, dodajući da Haški sud nije s njim kontaktirao glede eventualnog svjedočenja u procesu protiv Slobodana Miloševića.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlastimir Đorđević, tadašnji načelnik Resora javne sigurnosti MUP-a Srbije, kojega je Trajković spomenuo u intervjuu, napustio je SR Jugoslaviju početkom 2001. godine, te vlasti u Beogradu tvrde da ne znaju gdje se on nalazi.

Za hladnjače kojima su prevoženi ubijeni albanski civili s Kosova javnost je doznala nakon što su, u ´Timočkoj krimi-reviji´, u proljeće 2001. godine, objavljena svjedočenja ljudi koji su našli hladnjaču iz Dunava kod Kladova, te vidjeli leševe u njoj. Ubrzo potom, otkrivena je masovna grobnica u Batajnici, koja je djelomično ekshumirana, a ekshumacija će biti nastavljena u proljeće. Šef Uprave za organizirani kriminal MUP-a Srbije Dragan Karleuša više puta je izjavio da masovnih grobnica u kojima su pokopani ubijeni Albanci s Kosova u Srbiji ima još, ali nije precizirao na kojim lokacijama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara