Srbijanska skupština raspravlja o zajednici s Crnom Gorom

SKUPŠTINA Srbije na izvanrednoj sjednici počela je raspravu o prijedlogu povelje buduće zajednice Srbije i Crne Gore i prijedlogu pratećeg ´zakona o provođenju uprave´.

Srbijanski premijer Zoran Đinđić je na početku sjednice pozvao zastupnike da usvoje povelju i prateći zakon, iako su rješenja u tim dokumentima ´nesavršena´, procjenjujući da će ´Srbija biti dobro sačuvana u novoj zajednici koja podrazumijeva mnoge kompromise´.

´Ne mislim da je ovo što sad činimo truli kompromis i da smo se trebali razdvojiti. Treba pružiti šansu nekim sljedećim generacijama da procijene je li kvarenje odnosa Srbije i Crne Gore definitivno´, kazao je srbijanski premijer, pozivajući na prihvaćanje povelje, što je ´u državnom i nacionalnom interesu i u skladu s realnošću´.

U poslijepodnevnom nastavku rasprave, o predloženim ustavnim dokumentima izjasnit će se predsjednici zastupničkih klubova. Socijalistička partija Srbije Slobodana Miloševića i Stranka srpskog jedinstva (koju je osnovao Željko Ražnjatović Arkan) najavile su da neće podržati niti povelju niti prateći zakon, Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja najavila je da neće prisustvovati glasanju, dok je Zoran Šami, potpredsjednik Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice, rekao da će njegova stranka dati glas za povelju, ali ne i za zakon o njezinom provođenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi povelja i zakon bili usvojeni, potrebno je 126 od ukupno 250 zastupničkih glasova. Šef zastupničkog kluba vladajuće koalicije DOS-a Čedomir Jovanović rekao je kako očekuje da će, bez obzira na stajalište oporbe i moguće negativno glasovanje Demokršćanske stranke Srbije, DOS imati dovoljno glasova za usvajanje oba dokumenta.

U utorak će se o prijedlogu povelje i zakona izjašnjvaati i crnogorski parlament, a tijekom idućeg tjedna i oba vijeća savezne skupštine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara