Srbijanska vlada pregovara s Mladićem?

SRBIJANSKI tjednik Europa objavio je u novom broju kako se vlada s Mladićem dogovara oko uvjeta predaje Haagu, te da bi krajnji ishod pregovora mogao biti poznat kroz desetak dana.

Europa navodi, pozivajući se na neimenovani izvor, da Ratko Mladić traži materijalnu sigurnost za svoju obitelj i odgovarajuću zdravstvenu njegu u Haagu jer mu je zdravlje vrlo loše, a što je bilo presudno da on pristane na pregovore.

U pregovorima u ime vlade sudjeluje šef kabineta srbijanskog premijera Koštunice Aleksandar Nikitović, dok u ime Ratka Mladića pregovaraju njegov bivši šef kabineta Dragomir Pećanac te general Zdravko Tolimir, koji je i sam haški optuženik. Osim Koštunice i Mladića, u pregovorima sudjeluju ljudi iz ruske obavještajne službe, međutim list ne navodi o kome se radi.

Europa piše da je Mladić prije mjesec i pol dana prošao kroz Novi Sad, zatim je otišao u Preševo, a navodno je u jednom trenutku prešao i u Makedoniju. U tekstu se navodi i mogućnost da se Mladić trenutno nalazi u Rusiji, a uloga ruskih špijuna nije ograničena samo na pronalaženje generala, već su u pregovore uključeni jer im Mladić navodno vjeruje, piše Europa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je kako je glavna haška tužiteljica, koja je prošli tjedan boravila u Beogradu, izrazila nadu da će se Ratko Mladić vrlo brzo pojaviti u Haagu, no, ona svoju izjavu nije argumentirala nikakvim konkretnim informacijama koje bi poduprle njenu nadu. Je li Carla del Ponte u Beogradu doznala da vlada pregovara s Mladićem oko predaje tek će se vidjeti.

Ukoliko srbijanske vlasti uistinu pregovaraju s Mladićem, logično je da pregovore taje jer ne žele ugroziti mogućnost da se to pitanje riješi, budući da zbog toga, poput Hrvatske, del Ponte pred Vijećem Europe uvjetuje ulazak Srbije u europske integracije.

Srbijanska vlada opovrgla je da vodi neizravne pregovore s odbjeglim generalom i ratnim načelnikom vojske Republike Srpske Ratkom Mladićem.

Pitanje suradnje s Haškim sudom od prevelikog je značenja za našu zemlju da bi bilo predmet senzacionalističkih nagađanja, zaključuje se u priopćenju Vlade Srbije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara