Srbijanske vlasti ne znaju za nove haške optužnice

SRBIJANSKI ministar policije Dušan Mihajlović izjavio je u četvrtak da mu nije poznato da haška tužiteljica Carla del Ponte donosi nove optužnice u Beograd, a srbijanski premijer Zoran Đinđić predstojeći je posjet Carle del Ponte nazvao ´rutinskim´.

Mihajlović je konkretno kazao kako ne zna za postojanje optužnica protiv vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja, bivšeg šefa Resora državne sigurnosti Jovice Stanišića i nekadašnjeg zapovjednika Jedinice za specijalne operacije, tzv. Crvenih beretki, Milorada Lukovića Legije, o čemu su proteklih dana nagađali mediji a sam Šešelj potvrđivao.

´Ako bi optužnica i bila podignuta, MUP Srbije s tim ne bi imao nikakve veze, jer naš Zakon o suradnji s Haškim tribunalom prihvaća optužnice podignute do donošenja tog Zakona´, kazao je srbijanski ministar policije novinarima u Skupštini Srbije. Dodao je da policija ne bi mogla uhititi spomenutu trojicu, ako su optuženi, jer Zakon o suradnji predviđa primjenu samo na optuženike do trenutka donošenja Zakona.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbijanski premijer Đinđić izjavio je novinarima da od posjeta glavne tužiteljice, koja dolazi u ponedjeljak, ne očekuje ´ništa posebno´, te da se suradnja s Međunarodnim kaznenim sudom odvija na nekoliko nivoa: svjedoka, arhiva i onih koji su na listi optuženika.

´Mi radimo koliko možemo. Taj posjet ne može puno promijeniti, ali možemo objasniti neke probleme koje imamo u suradnji. Ako vi izbombardirate sve policijske stanice u Srbiji, a posebno centralu u kojoj se nalazila logistika i arhiva, pa se čudite što ne možete dobiti neki dokument, o tome je trebalo ranije misliti. Nije trebalo uništavati dokumentaciju, da bi ju dvije godine kasnije tražili od nas´, izjavio je Đinđić, ustvrdivši da je dokumentacija MUP-a Srbije uništena u NATO-bombardiranju SR Jugoslavije 1999. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara