Srbijanski mediji o uhićenju Gotovine

SVI SRBIJANSKI mediji prenijeli su vijest o uhićenju odbjeglog haškog optuženika i umirovljenog generala hrvatske vojske Ante Gotovine.

Vijest je danas u Beogradu objavila glavna haška tužiteljica Carla del Ponte koja se javnosti obratila riječima kako ima dobru vijest te je rekla da je Gotovina uhićen jučer na kanarskim otocima.

Beogradski B92, prenoseći informaciju, javlja kako je glasnogovornica ICTY-a Florence Hartmann potvrdila da je general uhićen u suradnji sa španjolskim i hrvatskim vlastima, te da se tužiteljica Del Ponte telefonom čula sa premijerom Sanaderom kome je priopćila vijest, te mu zahvalila na suradnji oko uhićenja.

Vijest su prenijele agencije FoNet, Tanjug i Beta koje prenose Del Ponteino zadovoljstvo uhićenjem Ante Gotovine, dodajući kako ICTY intenzivno surađuje sa španjolskim vlastima od kojih očekuje što žurnije izručenje osumnjičenika sudu, koji se inače nalazi u nizozemskom gradu Haagu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

B92 piše kako se Gotovinu tereti za zločine protiv srpskih civila počinjene tijekom operacije Oluja 1995. godine.

Optužnica ga tereti za zločine protiv čovječnosti (progoni, deportacija, prisilno raseljavanje te druga nehumana djela) i kršenja zakona i običaja ratovanja (ubojstvo, pljačkanje imovine, bezobzirno razaranje gradova, naselja ili sela) na temelju individualne kaznene odgovornosti, te krivičnoj odgovornosti po zapovjednoj odgovornosti, javlja B92.

Ista agencija je pogreškom objavila da će Gotovina prekosutra proslaviti 52. rođendan, međutim, general je 50. rođendan proslavio 12. listopada ove godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara