Srbijanski ministar kaže da Haški sud ima dokumentaciju

SRBIJANSKI ministar obrane Zoran Stanković izjavio je u srijedu za Radio televiziju Srbije (RTS) da je haškom tužiteljstvu još prije deset godina dostavljena obimna dokumentacija o zločinima nad Srbima koju je prikupio Komitet za prikupljanje podataka o kršenju međunarodnog humanitarnog prava.

"Prikupljeno je oko 200.000 dokumenta i treba vidjeti zašto Haag to dosad nije uzimao u obzir", rekao je Stanković dodavši da je zbog toga kritizirao predstavnike tužiteljstva ICTY.

Po njegovim riječima, u to je vrijeme dokumentacija upućivana u sjedište UN umjesto u Haški sud jer tadašnje državno vodstvo nije priznavalo taj sud što je, kako je rekao, bilo pogrešno, ali da je ta greška ispravljena.

"Sadašnje snimke o operacijama u 'Oluji' su samo jedan primjer, a ima toga još", izjavio je on rekavši i da "postoji i film o ratnom zapovjedniku Petog korpusa Armije BiH Atifu Dudakoviću i prilikama u zatvoru u Bihaću, koji je bio u njegovoj nadležnosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dudakovića nakon svega treba odmah uhititi, privesti i saslušati", rekao je Stanković.

Radio-televizija Srbije (RTS) prikazala je u ponedjeljak navečer video snimke na kojima se prikazuje kako Dudaković svojim vojnicima naređuje da pale srpska sela u Bosanskoj krajini, u nastavku akcije "Oluja", 16. i 17. rujna 1995.godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara