Srbijanski ministar policije potvrdio da su poznate osobe koje komuniciraju s haškim bjeguncima

NAKON što su ministar obrane Srbije i Crne Gore Zoran Stanković i srbijanski ministar pravosuđa Zoran Stojković izjavili kako nemaju informacija o izjavama specijalnog tužitelja za ratne zločine Vladimira Vukčevića o lociranju pomagača haških bjegunaca Ratka Mladića i Radovana Karadžića, ministar policije Srbije Dragan Jočić u petak navečer potvrdio je da postoje takve operativne informacije, ali nisu za javnost te da brzina nalaženja Karadžića i Mladića najviše ovise o djelovanju vojnih obavještajnih struktura.

I tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević oglasio se ponovno u petak, nakon što je u četvrtak rekao kako su identificirani i locirani Mladićevi i Karadžićevi pomagači, izjavom da preciznim informacijama o pomagačima dvojice najtraženijih haških optuženika raspolažu i Sigurnosno informativna agencija (BIA) i MUP Srbije. On je rekao kako je zasad identificirano više od pet osoba.

Ministar policije Srbije Dragan Jočić rekao je da se intenzivno traga za haškim bjeguncima jer je vrijeme ograničeno. "Tužitelj se aktivno uključio u postupak i njegova poruka je da će svi koji budu skrivali ili na bilo koji drugi način pomagali ratnim zločincima doći pod udar kaznenih sankcija".

Paddy Ashdown žali što Karadžić i Mladić nisu uhićeni

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH u subotu je izjavio da u toj zemlji neće biti trajne stabilnosti dok se dvojica najtraženijih osumnjičenika za ratne zločine ne pojave pred sudom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Deset godina nakon Daytona neuspjeh je svih strana što su još na slobodi dvojica glavnih umova tih groznih zločina", rekao je Ashdown za Radio BBC.

Paddy Ashdown koji u siječnju odlazi s dužnosti na kojoj je bio od 2002. kaže kako je ostvaren nevjerojatan napredak nakon što je 1995. potpisivanjem Daytonskoga mirovnog sporazuma završen trogodišnji rat Muslimana, Srba i Hrvata.

No, rekao je, uvijek će postajati "neobavljeni posao" dok god ne budu uhvaćen i pred Haški sud general Ratko Mladić i Radovan Karadžić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara