SRBIJANSKI PREMIJER O PREGOVORIMA U BEČU

Sutrašnji početak dijaloga službenog Beograda i Prištine je "pobjeda srpske strane", te "prilika da albanska strana preuzme svoj dio odgovornosti za stanje na Kosovu", konstatacija je srbijanskog premijera Zorana Živkovića uoči sutrašnjeg putovanja u Beč.

"Bio bih jako sretan kad bih tamo čuo da Ibrahim Rogva kaže: 'Ja jamčim svojom političkom prošlošću i budućnošću da će Srbi na Kosovu biti sigurni onoliko koliko su i Albanci sigurni na jugu Srbije, ali i u Nišu, Beogradu, Vranju, Novom Sadu'", kazao je premijer Živković jučer novinarima u Nišu, na otvaranju rekonstruiranog niškog aerodroma, oštećenoga za NATO-intervencije 1999. godine.

Zasad je poznato da će u beogradskom izaslanstvu biti predsjednik državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozar Marović, srbijanski premijer Zoran Živković i predsjednik Koordinacijskog centra za Kosovo Vlade Srbije Nebojša Čović, a imena ostalih sudionika trebala bi biti objavljena danas tijekom dana. Prema riječima srbijanskog premijera, "bit će to ljudi koji će raditi u punim radnim skupinama za četiri teme: povratak, sudbina nestalih, energetika i promet".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Potpredsjednik Vlade Srbije i šef Koordinacijskog centra za Kosovo Nebojša Čović, gostujući u nedjelju navečer na Televiziji B92, istakao je da na početku dijaloga "jest važno tko će biti u sastavu albanskog izaslanstva, ali da je stalno mjerenje nivoa donijelo mnogo problema na ovim prostorima". "Mi smo se možda prvi put pokučali izdići iznad toga i rekli da smo iskreno i potpuno opredijeljeni za razgovore. Hoćemo dijalog s predstavnicima albanske nacionalne zajednice, hoćemo vidjeti kako međunarodni faktor izvršava svoje obaveze, nećemo dozvoliti da bilo tko mijenja Rezoluciju 1244 pod pritiskom ili iznudom u smislu odlaska delegacije", kazao je Čović.

Srbijanski premijer Živković i potpredsjednik Vlade Čović proteklih su se dana, inače, sastali i s predstavnicima vladajućih i oporbenih stranaka, kao i političarima i izbjegličkim udrugama i drugima, te danas s predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, kako bi srbijanska delegacija na srpsko-albanskim razgovorima u Beču nastupila sa zajedničkom platformom. Pri tome je je izražen gotovo jednoglasan stav da će se pregovarati o konkretnim problemima, a ne i o konačnom statusu Kosova.

(Hina) ttag sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara