Srbin koji živi na stablu u selu kraj Zadra pobudio zanimanje stranih medija

STEVAN GRAOVAC srpski povratnik koji se nakon rata vratio u selo Smiljčić u zadarskom zaleđu, ali morao se useliti u kuću na drvetu u svom bivšem dvorištu, dospio je u centar međunarodne pozornosti nakon što je članak o njemu izašao u najnovijem broju britanskog The Sunday Telegrapha.

Prema pisanju Sunday Telagrapha, Graovac se ne može useliti u svoju bivšu kuću u Smiljčiću, iz koje je pobjegao 1995. godine, jer se obitelj koja u njoj živi ne želi iseliti. Prema hrvatskom zakonu, piše Telegraph, Graovac se po povratku iz SAD-a imao pravo ponovo useliti u svoju kuću, ali unatoč tome što je obitelji koja u njoj živi izdat sudski nalog o iseljenju, zbog birokratskih problema stvar se rastegnula, a Graovac se uselio u kuću na stablu u svom nekadašnjem dvorištu, gdje živi već tri godine.

Graovac je odvojen od svoje žene i troje djece, koji normalno žive i odrastaju u Americi. Ovaj slučaj dodatno ide u prilog optužbama da Hrvatska ne djeluje dovoljno na reparaciji štete ratnih izbjeglica, smatra Telegraph, i poziva se na prošlotjedni izvještaj Europske unije u kojem stoji da se Hrvatska ne odnosi na odgovarajuč način prema slučajevima ratnih zločina na svom području.

Kad se Graovac vratio u Hrvatsku 2004. godine, obitelj koja živi u njegovoj kući odbila se iseliti jer nisu imali gdje drugdje otići živjeti. Stoga je 59-godišnji Graovac izgradio kuću na stablu u kojoj odonda živi čekajući razrješenje ovog slučaja. Spava na slamnatom madracu, dnevni mu je boravak ispod stabla, a kao namještaj koristi staro autobusno sjedalo, stol i ogledalo, izvještava Telegraph.

"Oni koji imaju moć da riješe moj slučaj već mi tri godine govore da budem strpljiv. Mogao bih živjeti sam i skrbiti se za sebe, ali tek nakon što se ovaj problem riješi", rekao je Graovac reporterima Sunday Telegrapha.

Iako je sudskim nalogom određeno da se obitelj Borivoja Blaževića, koja je naselila Graovčevu kuću, mora iseliti, Blažević je to odbio.

Sandra Kauloto, čelnica lokalnog ureda koji se bavi problemima ratnih izbjeglica, navodno je Telegraphu rekla kako je obitelj Blažević počela graditi svoju vlastitu kuću 2005, ali dok se ona ne završi, ne mogu ih istjerati pa Graovac ostaje na stablu. "Također postoji mogućnost privremenog udomljenja, ali trenutno nemamo nijedan prostor na raspolaganju", kaže Kauloto.

Telegraph dalje piše kako je ova priča samo jedna od mnogih, ali ona najbolje ukazuje na probleme s kojima su Srbi povratnici u Hrvatsku (njih 128 403 prema podacima koje Sunday Telegraph navodi) svakodnevno suočeni. Ali, ipak smatraju kako će se ovo pitanje u budućnosti riješiti, a odlučujući faktor u njegovu rješavanju morat će biti želja Hrvatske da što prije uđe u Europsku uniju.

P.V.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara