Srebreničani ipak napuštaju grad

"PUT je sve izvjesniji. Predstavnici političkih stranaka iz Srebrenice, kao i Vlada RS, kasno su se sjetili da počnu ulagati u Srebrenicu. Koliko puta trebamo ponoviti da nam novčana podrška ne treba ako će Srebrenica ostati u okviru Republike Srpske! Opet ponavljamo: ako do 16. travnja ne dobijemo čvrsto obećanje da će Srebrenica imati poseban status, kolektivno iseljavamo”, izjavio je za sarajevsko Oslobođenje Ćamil Duraković, predsjednik Inicijativnog odbora za poseban status Srebrenice.

Duraković podsjeća da je još prije pet godina Skupština općine Srebrenica usvojila rezoluciju o posebnom tretmanu ove općine, ali je od svega realizirana samo jedna stavka iz tog dokumenta, ona koja se odnosi na izgradnju Memorijalnog centra u Potočarima.

Još je tada obećano da će Srebrenica imati poseban status u smislu primanja posebnih financijskih sredstava i drugih sredstava za razvoj, obnovu, rekonstrukciju, povratak i zapošljavanje.

Niti nakon pet godina, od ekonomskog razvoja još uvijek nema ništa. Nova obećanja pala su prije dva dana kad su načelnik Srebrenice Abdurahman Malkić i predsjednik SO Radomir Pavlović predložili plan ekonomsko-socijalnog razvoja općine u narednih pet godina. Srebrečinani su, čini se, svjesni da je opet riječ samo o obećanjima pa najavljuju kolektivno preseljenje u Sarajevo.

"Još tada nam je obećan ekonomski razvoj. Nismo dobili ništa, tako da ni aktualna priča o ulaganjima u Srebrenicu nije ništa novo. Ovo je samo pokušaj da nas odgovore od zahtjeva za dobivanjem posebnog statusa Srebrenice. Ali, oni koji to pokušavaju, trebaju konačno shvatiti da nema tog novca koji će izbrisati rezultate genocida”, kaže Duraković.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara