Središnja proslava 10. obljetnice Oluje u Kninu, godišnjicu proslavili Zagreb i Karlovac

SREDIŠNJA proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti 10. obljetnica vojnoredarstvene akcije Oluja u Kninu počela je jutros u 8 sati budnicom orkestra Hrvatske ratne mornarice gradskim ulicama, na koje se slilo mnoštvo posjetitelja iz cijele Hrvatske, koji slave dostojanstveno uz pjesmu i zastave.

Državno izaslanstvo predvođeno predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem položilo je potom na kninskom Gradskom groblju vijence i upalilo svijeće u spomen na hrvatske branitelje stradale u Domovinskom ratu.

Izaslanstvo Hrvatskog sabora predvodio je predsjednik Vladimir Šeks izaslanstvo Vlade premijer Ivo Sanader, a počast braniteljima odala su i izaslanstva ministarstava branitelja; obrane te unutarnjih poslova; izaslanstva grada Knina, Šibensko-kninske županije i brojnih braniteljskih udruga.

Službena svečanost nastavljena je podizanjem državnog stijega na Kninskoj tvrđavi uz intoniranje državne himne i počasni plotun artiljerije iz vojarne "Andrija Matijaš Pauk" . Podizanje hrvatske zastave na Tvrđavi prije 10. godina označilo je kraj srpske okupacije i vraćanje Knina u okrilje hrvatske države.

Svečanost se nastavlja mimohodom i svečanim postrojem pripadnika Hrvatske vojske i policije na gradskom nogometnom igralištu, gdje će prijavak predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga Stjepanu Mesiću predati zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga general pukovnik Slavko Barić.

Središnji dio svečanosti bit će prigodni letački program u kojemu sudjeluje 40-ak zrakoplova Hrvatske vojske predvođenih MIG 21 u nacionalnim bojama, a posebna atrakcija trebali bi biti padobranci.

U crkvi sv. Ante u 11:30 sati svetu misu za Domovinu služit će vojni ordinarij Juraj Jezerinac, a nakon toga premijer Sanader otvorit će spomenik ocu hrvatske književnosti i otvoriti veleučilište "Marka Marulića". Program završava u 21 sat svečanim koncertom i vatrometom.

Zagreb na Jarunu obilježava 10. obljetnicu Oluje

Brojnim kulturnim i zabavnim manifestacijama Grad Zagreb danas obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te 10. obljetnicu vojnoredarstvene akcije Oluja.

Središnja zagrebačka proslava održava se na tri lokacije oko jarunskog jezera, gdje od 10 sati ujutro Zagrepčani mogu sudjelovati u sportsko-rekreacijskom te zabavnom programu.

Zbog hladnog i kišovitog vremena u jutarnjem programu nije uživalo puno Zagrepčana, no kako se očekuje da poslijepodne i večer proteknu bez kiše, iz ŠRC-a Jarun pozivaju građane da zajedno proslave svečanu obljetnicu i uživaju u programima, koncertu i besplatnom jelu.

Oko Malog jezera održava se sportski i dječji program- aerobik, streetball, mini-golf, stolni tenis, boćanje, radionica za djecu, a na Otoku Trešnjevka onaj namijenjen umirovljenicima i osobama s posebnim potrebama -turnir u šahu, viseća kuglana, košarka.

Cjelodnevni sportsko-rekreacijski program održava se i na Velikom jezeru -jahanje, odbojka na pijesku, potezanje užeta, mali nogomet, te bogat zabavni program koji obuhvaća natjecanje u plesu, talent i karaoke show, let balonom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom poslijepodneva građanima će se podijeliti tisuću porcija graha, a navečer deset tisuća porcija roštilja.

Za 21 sat najavljen je koncert Parnog valjka, a program završava u 22:30 spektakularnim vatrometom.

Glumačka družina Histrion, pak, građanima poklanja predstavu "Fric i Pjevačica" koja će se održati na Opatovini u 21 sat.

Karlovac proslavio 10. obljetnicu Oluje

Svečanim postrojavanjem postrojba karlovačkoga Zbornog područja koje su sudjelovale u Oluji i mimohodom kroz grad, Karlovac je danas proslavio Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te 10. obljetnicu vojno-redarstvene akcije Oluje.

Postrojbe je svečano postrojio ratni zapovjednik karlovačkoga Zbornog područja, general Miljenko Crnjac, koji je tom prigodom čestitao svim bivšim suborcima koji su u Oluji oslobodili područje s kojega je danonoćno granatiran Karlovac i njegova prigradska naselja.

"Budite ponosni na ono što ste napravili, a ja sam ponosan i čast mi je što sam vam bio zapovjednik", poručio je general Crnjac postrojenim braniteljima.

Istaknuo je da je Karlovac od 1991. do 1995. bio na samoj bojišnici, da su njegovi građani dugo živjeli u strahu koji je utklonjen u Oluji, kada su, ustvrdio je, branitelji i građani jedva dočekali zapovijed "da se krene".

General Crnjac, koji je u Karlovac stigao nakon središnje proslave u Kninu, rekao je da bi okupljanje sudionika Oluje s karlovačkog područja trebalo postati tradicijom, da bi se branitelji češće trebali nalaziti "i tako svima otvoriti oči da znaju cijeniti što su učinili za slobodu Hrvatske".

Svečani mimohod postrojba karlovačkim ulicama skandiranjem i pljeskom popratilo je mnoštvo Karlovčana, zahvaljujući tako braniteljima za sve što su učinili u obrani toga grada i Hrvatske.

Jutros je služena misa za sve poginule u Domovinskom ratu i Oluji, a nakon mimohoda održali su se sportski susreti po postrojbama te prigodni domjenak.

Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te 10. obljetnice Oluje nastavlja se sutra, kada će se za građane održati prezentacija Oluje na karlovačkom području, a bit će proslavljen i Dan grada Slunja, koji je oslobođen u Oluji.

(Foto: HRT)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara