Središnja proslava 100. obljetnice brodogradilišta "3. maja"

Središnja svečanost u povodu 100te obljetnice utemeljenja brodogradilišta "3. maj" na kojoj je nazočno nekoliko stotina uzvanika održana je večeras u riječkom HNK Ivana pl. Zajca.

Najveće riječko i hrvatsko brodogradilište osnovano je 1905., a od 1948. godine nosi naziv "3. maj" - po nadnevku dana oslobođenja grada Rijeke 1945. godine.

Predsjednik Uprave "3. maja" Gvozden Rukavina podsjetio je da brodogradilište obilježava dan osnutka u godini u kojoj se obilježava i 60 godina od oslobođenja grada Rijeke te 10-ta obljetnica akcija Bljesak i Oluja u Domovinskom ratu.

Od 1905. do danas u riječkom je brodogradilištu izgrađeno 600 brodova za oko 30 naručitelja iz cijelog svijeta iako su brodogradilište zahvaćali česti poremećaji uzrokovani tijekovima hrvatske i svjetske privrede, rekao je.

U nastavku je Rukavina podsjetio na teškoće u kojima se sada nalazi "3. maj" i većina ostalih hrvatskih brodogradilišta. Pad vrijednosti dolara, povećanje vrijednosti eura te visoke cijene čelika uzrokuju probleme, pa brodogradilišta, umjesto da na osnovi pune zaposlenosti, unaprjeđenja proizvodnje i smanjenja troškova napreduju, stvaraju gubitke.

Brodogradilište "3. maj" nastavit će proces preustroja i povećanja produktivnosti, ali postojeće probleme ne može rješiti bez državne potpore, naglasio je Rukavina.

U sljedećem razdoblju nastavit će se modernizacija proizvodnje, nastojati razvijati gradnja složenijih brodova te predviđeno izdvajanje i privatizacija neproizvodnih djelatnosti. Cilj cjelovita preustroja jest ostvariti primjerenu bilancu brodogradilišta, bez državnih intervencija koje ne bi bile u skladu s mjerilima Europske unije, najavio je Rukavina.

O stanju domaće brodogradnje govorili su i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel te državni tajnik za gospodarstvo Vladimir Vranković. Vranković je kazao da će Vlada i mjerodavno Ministarstvo činiti sve da se negativni učinci predstojeće privatizacije i prilagodbe domaće brodogradnje odredbama Europske unije uklone.

Obljetnica osnutka brodogradilišta "3. maj" obilježena je jučer i danas, među ostalim, predstavljanjem fotomonografije "Stoljeće moderne brodogradnje u Rijeci - '3. maj 1905. - 2005." Brodograditelji su gradu Rijeci darovali spomenik "Pramac broda" koji su izradili u pogonima "3. maja". Održano je tradicionalno druženje umirovljenih brodograditelja te dodijeljena priznanja radnicima koji su u škveru ostvarili po 25 godina radnog staža.

(Hina) xhsup ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara