Srednjoeuropski summit u Salzburgu: Potpora širenju EU

ČVRSTA potpora širenju EU na srednju i istočnu Europu, te nužnost postizanja jedinstvene europske vanjske politike, dva su ključna zaključka s prvog dana sastanka na vrhu predsjednika zemalja srednje Europe u četvrtak u Salzburgu.

Glavnu riječ na tiskovnoj konferenciji održanoj po završetku prve radne sjednice 17 predsjednika srednje Europe imao je domaćin skupa austrijski predsjednik Thomas Klestil.

"Kad je ovaj summit prvi puta održan samo su Njemačka i Italija bile članice EU. Slijedeće godine bit će nas osam. Godine 2007. u EU će ući Bugarska i Rumunjska, a i Hrvatska je već podnijela molbu za učlanjenje. Sve to govori koliko raste utjecaj ove regije na europsku politiku", rekao je Klestil.

Klestil je naglasio da postojeće članice Unije moraju pomoći integracijske procese ostalih zemalja. "Globalni terorizam organizirani kriminal, sve razlike između bogatih i siromašnih, kao i ostali problemi s kojima smo suočeni u novom tisućljeću govore da se Europa mora ujediniti i govoriti istim glasom", rekao je Klestil.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Austrijski je predsjednik novinare izvijestio da se na prvoj radnoj sjednici u Salzburgu razgovaralo i o odnosima EU i Sjedinjenih Država.

"Bliska suradnja Unije i SAD-a od najveće je važnosti za svjetsku sigurnost", naglasio je Klestil.

Srednjoeuropski predsjednici poslali su zajedničke izraze sućuti svom alžirskom kolegi zbog katastrofalnog potresa koji je pogodio tu zemlju.

Druga radna sjednica predsjednika zemalja srednje Europe održati će se u petak prijepodne, a nakon nje predviđen je sastanak s čelnicima najvećih europskih poduzeća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara