Sretko Kalinić: Mljeo sam ljude u stroju za meso

Tekst: F.M., J.D.
Foto: Blic, MUP, Interpol


SRETKO Kalinić, upucani pa zatim uhićeni pripadnik zloglasnog zemunskog klana, hrvatskoj je policiji otkrio stravične detalje ubojstava koje je počinio tijekom svoje kriminalne karijere, a navodno je i razjasnio motiv zbog kojeg ga je prijatelj i suradnik Miloš Simović upucao.

Kalinić je, piše Press, priznao je da je ubijao metkom, postavljao eksplozive, a neke leševe trančirao, a zatim ih mljeo u strojevima za mljevenje mesa meso i spaljivao. "Počinio sam 20 ubojstava u Srbiji, Nizozemskoj, Španjolskoj, jedno i u Hrvatskoj. Ne žalim ni za kim od njih jer su to zaslužili. Bili su budale!", navodno je Kalinić rekao hrvatskim policajcima, kojima je ponudio suradnju, jer je u Srbiji osuđen na 30 godina zbog uloge u ubojstvu premijera Zorana Đinđića.

DORH zainteresiran za suradnju s Kalinićem

DORH je očigledno zainteresiran za suradnju s Kalinićem, jer se čini da je to ubojstvo koje je spomenuo da je počinio u Hrvatskoj očigledno ubojstvo Cvetka Simića, mučki ubijenog suradnika balkanskog "kralja kokaina" Darka Šarića.

Navodno je ponudio svjedočiti i o organizaciji Đinđićevog ubojstva, te odati imena osoba koje su naručile ubojstvo Zorana Vukojevića Vuka, zaštićenog svjedoka na suđenju za to ubojstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simović ga ipak upucao iz ljubomore?Što se tiče njegovog sukoba sa Simovićem, Kalinić je i tu navodno odlučio razjasniti motive. Na početku nije bio spreman pričati i Simovićevoj supruzi kao razlogu zbog kojeg je došlo do cijelog vatrenog obračuna, ali kasnije se ipak predomislio. Ispričao je kako su on i Simović biciklom išli po ribu i meso za roštilj, kad ga je Simović upucao. Nakon prvog metka pokušao je dohvatiti svoj pištolj, ali Simović ga je preduhitrio i pogodio drugi put, nakon čega je pobjegao biciklom i dan i pol kasnije je uhićen pri prelasku granice.

Nedostatak informacija o motivu ubojstva doveo je do mnogih spekulacija. Hrvatska je policija bila uvjerena da se nije radilo ni o kakvom planiranom činu, upravo zbog činjenice da je Simović nakon ubojstva bježao biciklom. Da je planirao ubiti svog kolegu, vjeruju policajci, osigurao bi auto.

Šarićev klan

Srpski policajci po pisanju medija nisu bili zadovoljni idejom o pokušaju ubojstva iz ljubomore. Trag ih je vodio na Šarićev klan, čiji su članovi i poslušni, ali prilično beznačajni vojnici Simović i Kalinić postali nakon raspada zemunskog klana. Na to ih je uglavnom navodila činjenica da je Šarićev suradnik Cvetko Simić u Zagrebu ubijen na iznimno mučki način – što je Kalinićeva specijalnost. Konačno, zbog toga što je svoje žrtve volio komadati i mljeti je i dobio svoj radni nadimak "Zver".

Zasad sve ostaje u domeni nagađanja. Hrvatska Kalinića ne može izručiti, budući da joj to brani Ustav. Postoji mogućnost da on u Hrvatskoj odsluži kaznu za svoje zločine u Srbiji, ali samo ako na to dobrovoljno pristane. U suprotnom postoji mogućnost da mu se u Hrvatskoj ponovno sudi za srpske zločine, ali to je malo vjerojatno. Najizglednije je da će ga hrvatske službe držati i pokušati iz njega izvući što je moguće više informacija o organiziranom kriminalu u regiji, a od informacija koje bude imao ovisit će i njegova sudbina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara