Šri Lanka: Kumaratunga proglasila izvanredno stanje

PREDSJEDNICA Šri Lanke Chandrika Kumaratunga u srijedu je proglasila izvanredno stanje u državi, nakon što je dan ranije izazvala ustavnu krizu bez presedana u zemlji, smijenivši tri ključna ministra i suspendiravši rad parlamenta.

Uvođenjem izvanrednog stanja, kojeg je javnosti potvrdio vojni glasnogovornik Sumedha Perera, šrilanske snage sigurnosti imaju veće ovlasti u osiguranju reda u zemlji i privođenju sumnjivaca.

Chandrika Kumaratunga smijenila je u utorak ministre obrane, unutarnjih poslova i ministra za masovne komunikacije.

Predsjednica Šri Lanke, izabrana 1999., ima izvršne ovlasti koje uključuju i imenovanje kabineta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uvedene mjere predsjednica nije obrazložila, ističući samo kako se radi o "nacionalnom interesu, čiji je cilj sprječavanje nastavaka pogoršanja situacije". Prema riječima nekih njezinih stranačkih dužnosnika, Kumaratunga je zabrinuta sigurnosnim stanjem u zemlji, odnosno infomacijama da tamilski tigrovi ponovo krijumčare oružje u svoje baze. Oni su to odlučno opovrgli.

Prije suspendiranja rada paralamenta, Kumaratungina stranka, inače oporbena, odbacila je mirovni prijeldog tamilskih pobunjenika čiji je cilj bio okončanje sukoba u kojem je dosada poginulo 60.000 osoba. Taj su prijedlog pozdavile SAD i EU.

Ustavna kriza izazvana je u vrijeme kada se premijer Ranil Wickremensinghe, politički neistomišljenik predsjednice države, nalazi u službenom posjetu Sjedinjenim Državama.

Izvanredno stanje trebalo bi trajati deset dana, što je maksimalno vrijeme bez odobrenja parlamenta. Za nastavak izvanrednih mjera bit će potrebno sazivanje parlamenta čiji je rad suspendiran do 19. studenoga.

Agencije izvješćuju da u srijedu na ulicama glavnoga grada Colomba vlada mir, no može se zamijetiti neuobičajeno velik broj vojnika oko zgrada državnih institucija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara