Šri Lanka: Mirovni pregovori postigli polovičan uspjeh

ČETVRTI krug mirovnih pregovora između vlade Šri Lanke i tamilskih pobunjenika završio je u četvrtak polovičnim uspjehom: napredak je postignut na području humanitarnih pitanja, ali napredak nije postignut u pogledu smirivanja vojne situacije u zemlji

Glavni pregovarač za Colombo G.L. Paieiri u srijedu je izjavio kako su razgovori omogućili ´izvjestan napredak´, posebno u pogledu dogovora oko promjene mjesta boravka osoba prognanih prije tri desetljeća kada su počeli sukobi u kojima je poginulo više od 60.000 ljudi.

Sporazum je postignut i u pogledu zahtjeva koji će se uputiti Svjetskoj banci za pomoć u obnovi infrastrukture zemlje. Unatoč tomu, nije se uspio postići sporazum u pogledu najosjetljivijeg pitanja - smirivanja vojne situacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tigrovi za oslobođenje Tamilskog elama u utorak su najavili povlačenje iz Komisije za smirivanje vojnog stanja i normalizaciju, nastojeći na taj način izraziti prosvjed protiv ´nerealnih i neprihvatljivih zahtjeva´ vojske Šri Lanke koja od njih traži predaju teškog oružja.

Pregovori predstavnika dvaju izaslanstava počeli su u ponedjeljak iza zatvorenih strana, pod nadzorom Norvežana u jednom hotelu u predgrađu Bangkoka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara