Šri Lanki obećano 2 milijarde dolara pomoći pod uvjetom mira

VIŠE od 2 milijarde dolara pomoći obećano je Šri Lanki na donatorskoj konferenciji koja je u ponedjeljak počela u Tokiju, a premijer Ranil Wickremesinghe pobunjenim je Tamilskim tigrovma iznio novu ponudu.

Odmah na početku dvodnevne konferencije Japan je najavio pomoć od milijarde dolara tijekom tri godine koja će, međutim, ovisiti o napretku mirovnog procesa, rekla je ministrica vanjskih poslova Yoriko Kawaguchi.

Milijardu dolara tijekom četiri godine Colombu će dati Azijska banka za razvitak, dok je Europska unija predvidjela 250 milijuna eura pomoći u trogodišnjem razdoblju, a SAD 54 milijuna dolara bez vremenske odrednice.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Vlade Šri Lanke Ranil Wickremesinghe iskoristio je donatorsku konferenciju da tamilskim pobunjenicima predloži "inovativnu" administrativnu strukturu za obnovu i razvitak sjeverozapada zemlje, razorenog ratom, te reformu kojom bi se uveo savezni sustav.

Predstavnici 50 vlada i međunarodnih organizacija koji sudjeluju na konferenciji u nacrtu završne deklaracije pozvat će vladu i pobunjenike na trenutačnu izradu mirovnog plana kojim bi se postiglo "konačno političko rješenje koje će biti prihvatljivo objema stranama".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara