SRJ: ´G 17 PLUS´ UBUDUĆE POLITIČKA STRANKA

Skupina stručnjaka ´G17 Plus´ na današnjoj je skupštini u beogradu najavila da će ta, dosad nevladina, organizacija prerasti u političku stranku, s ciljem temeljne promjene sustava i pobjede na idućim parlamentarnim izborima u Srbiji.

Predsjednik buduće stranke bit će aktualni potpredsjednik savezne vlade Miroljub Labus, a na današnjoj skupštini rekao je da se 90 posto članstva opredijelilo za učlanjenje u stranku, dok će ostalih deset posto oformiti novu nevladinu organizaciju, ´Ekspertsku mrežu´, koja će nastaviti dosadašnje aktivnosti ´G17 Plus´. Labus je izjavio i da ´G17 Plus´ odlučio, zbog sukoba među vladajućim strankama DOS-a, preuzeti odgovornost i vratiti vjeru u demokratski razvoj zemlje.

Visoki dužnosnik te organizacije, guverner Narodne banke Jugoslavije Mlađan Dinkić, izjavio je da postoje dva moguća izlaza iz političke krize u zemlji, prvi - politički konsenzus, usvajanje novog ustava Srbije i raspisivanje izbora, ili drugi, ako ne bude političkog dogovora, raspisivanje izbora. Dinkić je naglasio i da od dolaska nove vlasti 2000. godine, u Srbiji nisu izvršene korjenite promjene, osim u području gospodarstva, te je posebno naglasio ´nepostojanje institucija pravne države, nepostojanje pojedinih ključnih zakona, ali i kršenje postojećih, korupciju, neefikasno sudstvo i blokiran rad policije´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Program nove stranke bit će utvrđen u idućih šest mjeseci, a njegove osnove bit će vladavina prava, ´ekonomski patriotizam´ i obračun s birokracijom, najavio je Dinkić, te kazao da se ´svi oni koji se sad boje ´G17 Plus´ kao novog aktera na političkoj sceni, boje pravde, a imaju i razloga za strah´.

U stranku, kako je izjavio, usprkos tome što je u rukovodstvu organizacije ´G17 Plus´, neće ući srbijanski ministar financija Božidar Đelić, koji se u obraćanju novinarima usprotivio nekim izjavama da bi članovi ´G17 Plus´ koji su dosad bili na funkcijama, a koji odluče pristupiti stranci, ´po automatizmu trebali biti smijenjeni´.

Prema svim istraživanjima javnog mnijenja, ´G17 Plus´ mogla bi na parlamentarnim izborima u Srbiji postati, pored najutjecajnijih Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice i Demokratske stranke Zorana Đinđića, ´treća snaga´ na stranačkoj sceni Srbije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara