SRJ traži da Haag preuzme ˝slučaj Lora˝

JUGOSLAVENSKI Nacionalni savjet za suradnju s Haškim tribunalom zatražio je od Međunarodnoga kaznenog suda da preuzme ´slučaj Lora´, objavio je beogradski dnevnik ´Glas javnosti´

Tu odluku je Nacionalni savjet, na čijem je čelu jugoslavenski ministar vanjskih poslova Goran Svilanović, donio - kako tvrdi taj list - na prijedlog jugoslavenskog Komiteta za ratne zločine, osnovanog u okviru savezne vlade još za režima Slobodana Miloševića.

Komitet za ratne zločine, piše ´Glas javnosti´, još je bivšoj haškoj tužiteljici Luise Arbour, u ožujku 1997. godine, predložilo da ´zločinima u Lori Tužiteljstvo da prioritet´, a u više navrata Komitet je Haškom sudu dostavio ´opsežnu dokumentaciju, o čemu postoje pisani tragovi. I pored toga, o valjanosti te dokumentacije i potrebi da se eventualno dopuni, nikad nije dobivena bilo kakva informacija´, rečeno je ´Glasu javnosti´ u Komitetu.

´Sudu u Splitu je u više navrata, u sklopu međunarodne pravne pomoći, dostavljena dokumentacija o zločinima i omogućeno pronalaženje i saslušavanje svjedoka i žrtava.

Komitet je, preko saveznog ministarstva pravosuđa, navedenom sudu dostavio veliki broj traženih dokaza koji su uključivali, kako iskaze svjedoka, tako i medicinsku i drugu dokumentaciju o tim događajima´, piše ´Glas javnosti´, dodajući tvrdnje Komiteta za ratne zločine jugoslavenske vlade da je splitsko državno odvjetništvo ´od cijele dokumentacije izabralo samo dio´, te da je u međuvremenu, u splitskoj javnosti, ´stvorena takva atmosfera da je odlazak svjedoka - žrtava mučenih u logoru - faktično onemogućen´.

Granić odbija komentirati jugoslavenski zahtjev

Predsjednik Savjeta za suradnju s Haškim sudom Vlade RH Goran Granić odbio je u četvrtak komentirati jugoslavenski zahtjev da Haški sud preuzme slučaj Lora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Nema smisla komentirati napise u jugoslavenskim medijima, dakle u državi koja nije pokrenula procesuiranje nijednog ratnog zločina´, rekao je Granić.

Iz Vladinog ureda za odnose s javnošću rečeno je da Vlada neće reagirati na poteze administracije druge države.

Jugoslavenski Nacionalni savjet za suradnju s Haškim tribunalom zatražio je od Međunarodnoga kaznenog suda da preuzme ´slučaj Lora´, objavio je u četvrtak beogradski dnevnik ´Glas javnosti´.

Županijski sud u Splitu nepravomoćno je 22. studenoga oslobodio skupinu optuženih za zlostavljanje srpskih civila u vojnom zatvoru u Lori početkom 90-tih godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara