Srpska mafija od Todorića traži 5 milijuna dolara

IVICI TODORIĆU, vlasniku Agrokora i najveće srbijanske industrije smrznute hrane Frikom, beogradska mafija koja se bavi reketiranjem i otmicama poslovnih ljudi uputila je ozbiljnu prijetnju ako joj ne isplati 5 milijuna dolara.

Nakon što je Uprava koncerna Agrokor početkom godine posjetila Beograd i na natječaju kupila tvrtku Frikom, Todoriću je stigla prva prijetnja smrću, potvrdili su za tjednik "Globus" visoki izvori MUP-a.

Beogradsko podzemlje zatražilo je od Todorića 5 milijuna dolara ili će u suprotnom biti ugrožen život jednog od članova njegove obitelji.

Srbijanski MUP prijetnje je ocijenio ozbiljnim i opasnim. Provjerom, koju je zatražio Todorić, ustanovljeno je da se radi o dvije utjecajne mafijaške organizacije u Srbiji. Navodno su u pitanju jedna albanska i jedna beogradska zločinačka organizacija koje se bave ucjenama, reketiranjem i otmicama poslovnih ljudi.

Todorić je nakon prijetnji pojačao mjere fizičke zaštite obitelji i tvrtke, no nije zatražio dodatnu zaštitu od MUP-a. Poznato je da Agrokor osigurava tvrtka bivšeg policijskog inspektora Marijana Benka.

Na javnom natječaju za Firkom, uz Agrokor, natjecalo se i grčko poduzeće Delta. Ponuda Agrokora bila je bolja te je hrvatski koncern krajem veljače za 11 milijuna dolara kupio 70 posto društvenog, odnosno 55 posto ukupnog kapitala tvrtke.

Đinđićeva vlada i srbijanski sindikati Todorićevu investiciju pozitivno su ocijenili. No, DSS Vojislava Koštunice izišao je s primjedbom da je grčka Delta na natječaju bila zakinuta. Nacionalistički orijentiran DSS je Đinđićevu vladu optužio za izdaju nacionalnih interesa jer je Frikom prodao Hrvatima, a ne Grcima koji su cijelo vrijeme bili "na strani dobrobiti srpskoga naroda".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara