Srpski mediji: Filmovima stranih novinara brane Gotovinu

"HRVATSKI mediji veliku su pažnju posvetili ovom suđenju, uz ocjene da se radi o suđenju cijeloj Hrvatskoj", piše B92 o suđenju hrvatskim generalima u Haagu.

U srpskim se medijima članci koji prate suđenje Gotovini, Čermaku i Markaču mogu prebrojati na prste jedne ruke, a nešto više pažnje hrvatskim generalima posvetio je tek B92 u svom online izdanju.

U pomalo sarkastičnom tonu B92 prenosi i izjavu HTV-ovog novinara koji je naglasio kako je za vrijeme suđenja "najgledaniji bio drugi program HTV-a, na kojem se u izravnom prijenosu iz Haaga upijala svaka riječ, komentirala svaka izgovorena nepravda".

Hrvatski mediji, prema pisanju novinara B92, pokušavaju osporiti dio optužnice koji generale tereti za prekomjerno granatiranje Knina.

B92 poziva se i na članak objavljen u New York Timesu koji akciju "Oluja" naziva "najvećim pojedinačnim činom etničkog čišćenja tijekom ratovanja od 1991. do 1995. godine". New York Times posebno se "okomio" na Antu Gotovinu, "popularnog hrvatskog generala koji je prevodio brutalnu operaciju kojom su protjerani Srbi iz Hrvatske".

Ono što Amerikance posebno zanima je uloga koju je u Domovinskom ratu imao Washington, pa Times tako piše, a B92 prenosi, kako bi ovo suđenje moglo baciti "svjetlo na malo poznatu tajnu američku ulogu tijekom odlučujuće hrvatske kontraofenzive protiv Srba" pa su stoga i američki diplomati navodno dolazili u Haag kako bi se informirali o suđenju.

Press je u svom online izdanju suđenje generalima popratio Betinom vijesti u kojoj se navodi izjava hrvatskog premijera Sanadera, koji očekuje pozitivan ishod suđenja.

Srpski Blic donosi samo informativno kako je počelo suđenje trojici hrvatskih generala "koje optužnica tereti za udruženi zločinački pothvat u vojnoj operaciji Oluja i nakon nje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Terete se za etničko čišćenje Srba, razaranje gradova i naselja u Krajini, masovnu palež kuća kako se Srbi ne bi vratili, ubojstva civila i za druge ratne zločin", piše Blic dodajući kako je jedan od ključnih dokaza Tužiteljstva transkript s brijunskog sastanka.

Blic piše i kako se radi o prvom suđenju hrvatskim generalima u Haagu jer je Haški sud optužnice protiv Norca i Ademija prepustio hrvatskom pravosuđu te dodaje kako četiri člana udruženog zločinačkog pothvata Franjo Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak, načelnici Glavnog stožera HV Janko Bobetko i Zvonimir Červenko, nisu više među živima.

Srpski Dnevnik javlja kako je suđenje Gotovini, Čermaku i Markaču počelo riječima tužitelja Tiegera koji je rekao da će "dokazati odgovornost za nasilnu eliminaciju Srba iz Kninske krajine", te donosi nekoliko Tiegerovih citata. "Cilj operacije nije bio da Hrvatska vrati teritorij u svoj sastav, već da trajno s tog područja ukloni srpsko stanovništvo, a glavni u tom zajedničkom zločinačkom pohodu bili su trojica optuženih", prenosi Dnevnik te dodaje za što optužnica tereti generale, te na kakvim su funkcijama oni bili u to vrijeme.

"Filmovima stranih novinara brane Gotovinu"

Srpska Politika pod naslovom "Filmovima stranih novinara brane Gotovinu" donosi vijest o suđenju našim generalima.

"Suđenje trojici generala potisnulo je u Hrvatskoj sve druge događaje. Hrvatska televizija uživo prenosi tijek suđenja, a da ga prati mnogo građana koji u to vrijeme ne rade pokazuje i bitno manja prometna gužva u Zagrebu, iako je lijep proljetni dan", piše dopisnik Politike.

U tekstu stoji kako su odvjetnici generala Gotovine, Kehoe (za kojega se navodi da je bio tužitelj u procesu protiv Husseina) te Mišetić, prilikom iznošenja obrane koristili argumente "koji su se u raznim oblicima već mogli čuti iz hrvatskih izvora". "Ne dozvoljavaju ni pomisao da je u Hrvatskoj izvršeno etničko čišćenje Srba, a tek u novije vrijeme priznaju da je nad njima počinjen tek pokoji ratni zločin, i to kao usamljeni incidenti, a nikako kao dio planiranog cilja", piše Politika.

P.V./A.H.
AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara