Srpski mediji o proslavi Oluje: A gdje su isprika i žaljenje?

SRPSKI mediji sa zanimanjem su popratili svečano obilježavanje 10. godišnjice operacije Oluja, ali izvještaje medija istočnih susjeda i dalje karakterizira uobičajena retorika o genocidu i etničkom čišćenju.

Beogradska televizija BKTV, izvještavajući o Oluji, u svome prilogu ironično primjećuje kako u govorima hrvatskog političkog vodstva nije bilo riječi isprike ni žaljenja, kao ni riječi poziva prognanim Srbima da se vrate u Knin, dok su se koristili izrazi poput "velika bitka", "slavna pobjeda" i "operacija čista kao suza".

Blic u svojem online izdanju korektno prenosi izjave Šeksa, Sanadera i Mesića, međutim navodi se i kako se, dok je kompletan državni i vojni vrh stajao na svečanoj tribini ispred postroja Hrvatske vojske, policije i pred prepunim nogometnim stadionom, grupa nezadovoljnih umirovljenih generala, među kojima i Tuđmanov sin Miroslav, demonstrativno penjala na kninsku tvrđavu.

Agencija navodi kako su spomenuti generali bili miljenici pokojnog predsjednika Tuđmana i ministra Šuška, te da im se na kninskim ulicama pridružio dio građana.

Nakon glavne ceremonije na stadionu i sporedne svečanosti na tvrđavi, politički vrh i umirovljeni generali zajedno su se našli u crkvi sv. Ante na misi za Domovinu, koju je uz neizbježni politički govor, održao biskup Juraj Jezerinac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državna proslava završila je velikim koncertom i vatrometom u Kninu, a paralelna "generalska" u Čavoglavama koncertom ultranacionalističkog pjevača Marka Perkovića Thompsona, piše Blic.

Večerenje novosti u svom današnjem online izdanju ne donose izvješće sa svečanosti, ali u 3. dijelu feljtona o Oluji donose dio teksta iz knjige "Stenogrami o podjeli Bosne", u kojem se navode navodni citati predsjednika Tuđmana, ministra Granića, predstavnika Hrvata u BiH Zubaka, genarala Gotovine i drugih o tome kako bi trebalo učiniti sve da se Hrvate iz svijeta, nakon oslobađanja Knina i okupiranih područja, prebaci u Hrvatsku.

List nadalje ironično komentira hrvatske tvrdnje kako Hrvatskoj vojsci u planiranju i izvedbi Oluje nije pomogla američka vojska, a što su Srbi tvrdili nakon Oluje.

"Srpska stradanja, spaljena sela, monstruozno pobijeni ljudi, o čemu su javno svjedočili i službenici UNPROFOR-a, kao ni egzodus skoro 300.000 Krajišnika - ne spominju se ni jednom riječju.", pišu Večernje novosti komentirajući napise koji se ovih dana mogu naći u hrvatskom tisku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara