Srpski mediji: Srbiju na putu do EU ne koči Hrvatska, nego bliskost s Rusijom

Srpski mediji: Srbiju na putu do EU ne koči Hrvatska, nego bliskost s Rusijom

Screenshot: YouTube

SRBIJU na putu ka EU-u koči velika bliskost s Rusijom, a ne hrvatski zahtjevi, a unatoč tome što je zeleno svjetlo Hrvatske za otvaranje poglavlja 23 dobra vijest, to nikako neće umanjiti zahtjeve Zagreba, ali i ostalih zemalja članica EU-a za njihovo ispunjavanje, piše beogradski tisak.

Pozivajući se na diplomatske krugove u Bruxellesu i Beogradu, list Danas prenosi da je pred Srbijom i dalje niz otvorenih pitanja koje Hrvatska, Bugarska, Rumunjska, ali i druge zemlje Unije, mogu stavljati na dnevni red tijekom pregovaračkog procesa i usporavati ga.

Sugovornici Danasa, kako piše ovaj list, navode primjer Crne Gore koja veoma brzo otvara poglavlja, a to objašnjavaju "potpuno drukčijim političkim stavom", jer se "Podgorica distancirala od Moskve", uvodeći sankcije Rusiji "i samim time sebi omogućila brzo otvaranje vrata i EU-a i NATO-a".

Zastupnik njemačke Socijaldemokratske partije u Bundestagu i član vanjskopolitičkog odbora zadužen za Balkan Josip Juratović kaže za Danas kako mu je "izrazito drago" što se Hrvatska suglasila da bude otvoreno poglavlje 23 u pregovorima Srbije s EU-om.

"Donošenjem odluka da se otvori poglavlje 23 govori o tome da je došlo do formulacije prihvatljive svim stranama kojim su hrvatski uvjeti uvršteni u pregovarački proces, čime je hrvatska vlada prihvatila činjenicu da će otvaranjem poglavlja lakše riješiti otvorena pitanja sa Srbijom", rekao je Juratović za ovaj beogradski list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Juratović, koji je u ponedeljak u Beogradu razgovarao s predsjednikom vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, naglašava da je stjecanjem svih uvjeta za otvaranje poglavlja Srbija "napravila veliki korak na putu integracija u EU", što "ujedno znači mir i prosperitet cijelog zapadnog Balkana".

Zastupnica u Europskom parlamentu Tanja Fajon pozdravlja dogovor postignut s Hrvatskom, ali ocjenjuje kako "Europska unija ne bi nikada smjela biti poligon koji se koristi za rješavanje bilateralnih pitanja ili neriješenih pitanja iz prošlosti".

"To je u neku ruku i odraz nerazumijevanja ideje EU-a. Mislim da svi težimo ka ujedinjenju, slozi i solidarnosti, ne ka naglašavanju razlika i nadmoći. Voljela bih da se poglavlje 23 čim prije otvori i da Srbija snažnim korakom korača prema usvajanju pravne stečevine u tom području", rekla je Fajon, poručivši kako je "više nego jasno da je kako Europi tako i regiji zapadnog Balkana potrebna jaka i uspješna Srbija, gdje vladaju pravo i zakoni i gde se poštuju temeljna ljudska prava".

Veleposlanici zemalja članica EU-a prihvatili su u srijedu izvješće o ispunjavanju mjerila za poglavlje 23 u pregovorima sa Srbijom, čime se otvara put za početak definiranja zajedničke pregovaračke pozicije EU-a za to poglavlje. Izvješće je prihvaćeno nakon što je Hrvatska dala suglasnost za početak definiranja zajedničke pregovaračke pozicije za poglavlje 23 Pravosuđe i temeljna prava i povukla svoju suzdržanost pod uvjetom da EU u svojoj pregovaračkoj poziciji za poglavlje 23 riješi pitanja na koja je Hrvatska imala primjedbe.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara