Srpski ministar u Zagrebu optužio Hrvatsku za etničko čišćenje u operaciji Oluja

"VJERUJEM kako Srbija i Hrvatska imaju jasnu odgovornost da zajedno vode regiju u europsku budućnost. Međutim, nije uvijek bilo tako. Sjetite se Vukovara i tragičnih događaja koji su se tamo dogodili. Sjetite se etničkog čišćenja više od četvrt milijuna Srba tijekom operacije Oluja 1995. godine", kazao je danas u Zagrebu ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić na otvaranju sastanka Jadransko-jonske inicijative. Ministar Jeremić je otišao korak dalje, te je za lošije odnose dvaju zemalja u posljednje vrijeme optužio Hrvatsku, budući je ona priznala Kosovo.

Podsjetimo, na ministarskom sastanku Jadranko-jonske inicijative koja se održava u Zagrebu sudjeluju vanjskopolitički predstavnici Hrvatske, Albanije, BiH, Crne Gore, Grčke, Italije, Slovenije i Srbije, a jedino Hrvatsku i Srbiju predstavljaju veleposlanici, dok su ostali predstavnici "na nižim razinama". Na sastanku se razgovaralo o regionalnoj suradnji na području Jadranskog i Jonskog mora.

Hrvatska protestirala

Ministar Gordan Jandroković, nakon izlaganja ministra Jeremića u svojstvu je predsjedavajućeg odbacio navedene tvrdnje te upozorio da o tim pitanjima Hrvatska ima drugačije stavove i da Ministarska konferencija nije mjesto za takva i slična pitanja.

"Tijekom bilateralnog susreta s ministrom Jeremićem, održanog nakon Ministarske konferencije, ministar Jandroković izrazio je oštar prosvjed zbog izrečenih stavova te ponovio dobro poznato stajalište Republike Hrvatske o velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku i razlozima priznanja Republike Kosovo. Izrazio je nadu da ovakvi potezi predstavnika Republike Srbije neće narušiti postignutu visoku razinu suradnje među zemljama članicama Jadransko-jonske inicijative", stoji u priopćenju ministarstva vanjskih poslova RH o diplomatskom incidentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cesta do Šestanovca

U službenom izvješću hrvatske strane sa sastanka stoji kako su se predstavnici zemalja složili da će nastaviti projektnu suradnju započetu tijekom hrvatskog predsjedanja Jadranko-jonskom inicijativom. Hrvatski ministar Gordan Jandroković istaknuo je kako bi turizam, prometna povezanost i zaštita okoliša, te suradnja na području sprečavanja prirodnih katastrofa trebali biti okosnica suradnje zemalja u regiji.

Jandroković je na sastanku kazao kako ne vjeruje da će BiH opstruirati gradnju Jadranko-jonske ceste, izrazivši nadu kako će BiH odraditi "svoj dio" posla. Hrvatska je, rekao je Jandroković, izgradnjom ceste do Šestanovca "odradila" svoj dio.

 

I.Ć.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara