Srpski optuženik Tolimir u Haagu ne želi čitati latinično pismo

PREDRASPRAVNO vijeće Haškog suda izdalo je danas posljednje upozorenje optuženiku Zdravku Tolimiru tražeći od njega da prestane s opstrukcijom suda ili će u protivnom prisilno dobiti pravnog zastupnika.

Nakon što je prije godinu dana prebačen u pritvor u Scheveningenu Tolimir je već na izjašnjavanju o optužnici dao do znanja da nema namjeru surađivati tražeći da se sam brani. Podsjetimo, rekao je da je prošle godine u lipnju nezakonito uhićen u Beogradu te je nezakonito prevezen u BiH gdje je objavljeno da je uhićen zbog ratnih zločina. Tada je također odbio izjasniti se o optužnici dok se ne utvrdi tko ga je i zbog čega nezakonito uhitio.

Tolimir je bivši visoki časnik vojske bosanskih Srba koji je tijekom rata dogurao do generalskog čina. Bio je visoko pozicionirani časnik zadužen za prikupljanje obavještajnih podataka i bliski suradnik glavnog zapovjednika VRS Ratka Mladića. Optužnica ga između ostalog tereti za genocid i istrebljenje počinjeno u ljeto 1995. kada su srpske vojne snage pobile tisuće bošnjačkih vojnika i civila na srebreničkom i žepačkom području.

Haško Tužiteljstvo ga tereti za zločine počinjene tijekom rata u BiH odnosno od 1992. do 1995. godine.

Problematična latinica

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz suda u Haagu danas je priopćeno da je Tolimir tijekom protekle godine, koliko se nalazi u pritvoru, odbijao primiti sudske spise i materijale tvrdeći da ih ne može pročitati jer su napisani na latiničnom pismu. Tolimir od suda zahtjeva materijale i dokumente ispisane isključivo na ćirilici i na srpskom jeziku. Takav zahtjev već je odbacila sutkinja Kimberly Prost koja je 11. prosinca prošle godine izrekla usmenu odluku o odbijanju zahtjeva.

Sutkinja je prihvatila stav Tužiteljstva da Tolimir može čitati i razumjeti dokumente koji su mu dostavljeni, a koji su napisani na latinici. On se pak žalio na takvu odluku, ali su odlukama žalbenog vijeća od 28. ožujka i 18. lipnja ove godine, njegova žalbe opetovano odbačene.

U današnjem posljednjem upozorenju sutkinja Prost je navela da pravo optuženika da se sami brane nije apsolutno i da Sud ima pravo ukinuti ga ukoliko optuženik svojim ponašanjem aktivno doprinosi ometanju pravosudnog postupka. Također je naglasila da je prizivno vijeće suda zatražilo da se optuženika kojemu prijeti oduzimanje prava na vlastito vođenje pravne obrane, pošteno i na vrijeme izvijesti da mu prijeti oduzimanje toga prava te da mu se da vremena da promijeni okolnosti koje remete rad suda.

U tom svjetlu Tolimiru je danas dodijeljeno posljednje upozorenje, a sutkinja Prost također mu je rekla da ukoliko do 4. srpnja ne prihvati dokumente suda koji ću mu biti izručeni bilo na bosanskom, bilo na hrvatskom ili na srpskom jeziku, na latinici ili na ćirilici, sudsko vijeće će mu prisilno dodijeliti pravnog branitelja.

I.K.
Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara