Srpski političari: Na području Kosova i Gruzije su suprotstavljeni interesi Amerikanaca i Rusa

SRPSKI političari i politički analitičari drže da su sukobi Gruzije i Rusije oko Južne Osetije povezani su s jednostranim proglašenjem neovisnosti Kosova i Metohije, ali da o tome nitko ne želi javno govoriti, piše srpski Danas.

Ujedno se očekuje još jači pritisak velikih sila na ostale države članice UN-a, pogotovo kad se na sjednici Generalne skupštine bude glasalo o zahtjevu Beograda da se o jednostranim potezima Prištine izjasni u Haagu, ali još uvijek nije sigurno koji se ishod može očekivati.

Oliver Ivanović, srpski ministar za Kosovo, sasvim je siguran da su sukobi u Južnoj Osetiji "izravno povezani s jednostranim proglašenjem neovisnosti Kosova", kao i da bi to "trebalo zabrinuti sve one koji podržavaju separatizam kosovskih Albanaca, a naročito Europsku uniju, jer separatistički pokreti postoje svuda pa i u Europi".

Prije šest mjeseci se znalo da će na Kavkazu doći do sukoba - Gruzija je opomena

Ivanović se među ostalim prisjetio da je još prije šest mjeseci na jednoj konferenciji održanoj u Gruziji, na kojoj je sudjelovao, bilo jasno da će problem Južne Osetije završiti sukobom.

"Kod Gruzijaca se već tada mogla osjetiti želja da se problem što prije riješi, dok su predstavnici Južne Osetije, a još izraženije predstavnici Abhazije, isticali da oni mogu dobiti isto što je dobilo Kosovo, ako ne i više", podsjetio je Ivanović. Ipak, on ne misli da bi ratni događaji mogli izravno utjecati na stav Generalne skupštine UN-a o srpskom zahtjevu za mišljenje o jednostranom proglašenju neovisnosti.

Nadalje, upozorava da će tamošnji sukobi biti neka vrsta opomene međunarodnoj zajednici da "podržavanje jednog separatističkog pokreta znači ohrabrivanje svih separatista", a što će samo pokazati da argumenti kojima SAD i većina članica EU podupiru jednostranu nezavisnost Kosova "predstavljaju samo izgovor".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Južnoj Osetiji i Kosovu konfrontirani su interesi NATO-a i Rusije

"Slučajevi Južne Osetije i Kosova imaju 'samo' dvije dodirne točke - oba područja rezultat su raspada bivših država po etničkoj liniji i u oba su umiješani konfrontirani interesi NATO-a i Rusije", objasnio je Ivanović.

Dušan Janjić, koordinator Foruma za etničke odnose, je istaknuo kako "NATO sada brani integritet Gruzije, a takvo što nije uradio sa Srbijom u slučaju Kosova, dok Rusija koristi kosovski primjer da preko privremene krize učvrsti nezavisan položaj Južne Osetije i Abhazije, koje neće odmah biti međunarodno  priznate - Rusija primjenjuje NATO-ovu metodu za Kosovo". Janjić smatra da će u ovoj krizi "ključni moment biti rješavanje konačnog statusa Kosova, koji će Rusija iskoristiti za rješavanje problema s Gruzijom".

Rješenje za Gruziju utjecat će na nezavisnost Kosova

Dušan Lazić, član Foruma za međunarodne odnose, podsjetio je da su vlasti Južne Osetije tražile su još u vrijeme kad su kosovski Albanci proglasili neovisnost da se takvo što i njima omogući. Lazić smatra da će "rat u Južnoj Osetiji imati značajne negativne posljedice" i da će ti događaji najvjerojatnije utjecati na stav Generalne skupštine oko nezavisnosti Kosova".

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara