Srpski pop pobjegao u Grčku sa pozamašnom svotom crkvenog novca

Srpski pop pobjegao u Grčku sa pozamašnom svotom crkvenog novca

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP

SRPSKI pop Simeon Vilovski, osobni tajnik nedavno smijenjenog vladike raško-prizrenskog Artemija, pobjegao je iz Srbije preko Makedonije u Grčku, a SPC sumnja da je sobom ponio i veću količinu crkvenog novca, piše danas beogradski Press online.

Kako se navodi, Vilovski je Srbiju napustio u noći između 10. i 11. veljače, automobilom preko Makedonije, u kojoj je promijenio tablice, te se nakon ulaska u Grčku sakrio u jednom manastiru u mjestu Stavros na ulazu u Halkidiku, u kojoj je već ranije od crkvenog novca sakupljenog na ime pomoći siromašnima na Kosovu, u privatne svrhe kupio veliko zemljište.

Pop Simeon osobni tajnik rastrošnog vladike Artemija

Zanimljiva je koincidencija da je Simeon Vilovski bio osobni tajnik vladike Artemija, kojega je Srpska pravoslavna crkva smijenila sa te dužnosti zbog sumnje da je pronevjerio novac, a u posljednje je vrijeme bio poznat po životu na visokoj nozi, neuobičajenom za jednog duhovnika.

Vilovski je pak pobjegao iz zemlje nakon što je komisija SPC-a, koja je ispitivala financijsko poslovanje raško-prizrenske eparhije, preuzela dokumentaciju iz manastira Gračanica u kojem je Vilovski boravio.

Ta je dokumentacija proslijeđena državnim financijskim organima, a o mogućnosti pronevjere obaviješteni su i beogradski MUP i tužiteljstvo, a SPC je odmah podigao i kaznene prijave protiv odgovornih za pronevjeru crkvenog novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No Vilovski je odlučio problem riješiti bijegom, a Press navodi kako je iz crkvenih krugova potvrđeno da su među dokumentacijom otkriveni i podaci o više bankovnih računa na kojima su bile pohranjene za sada nepoznate količine novca.

Simeon galantno trošio crkveni novac

Pop Simeon je obilato trošio crkveni novac na lagodan život, galantno je plaćao troškove mobilnog telefona svojemu bratu, kupovao je poslovne prostore, opremao ih skupim namještajem i opremom, a više od 700.000 dinara potrošio je kako bi si dokupio staž.

Ministar srpske policije Ivica Dačić potvrdio je da je upoznat sa ovim slučajem, ali da u interesu istrage ne može govoriti o detaljima, a Više tužiteljstvo u Beogradu također je izjavilo da su zaprimili kaznenu prijavu protiv dvije osobe koje je podnio Sinod SPC-a.

Kaznene prijave podnesene su protiv Simeona Vilovskog i Predraga Subotičkog, njegovog kuma i vlasnika građevinske tvrtke "Rade Neimar", koji je ranijih godina bio angažiran na obnovi gotovo svih crkava i manastira na Kosovu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara