Srpski predsjednik bi odmah potpisao ulazak u EU

"ODMAH bi potpisao Sporazum o pridruživanju Europskoj uniji, ako bi nam to bilo ponuđeno", izjavio je predsjednik Srbije Boris Tadić apelirajući da se prijedlog Rezolucije o Kosovu povuče iz procedure Skupštine Srbije.

Naime, u prijedlogu rezolucije o zaštiti integriteta i suvereniteta Srbije Srpske radikalne stranke, a koju su podržale DSS i i Nova Srbija, kao i oporbeni SPS,  stoji kako svi sporazumi koje Srbija zaključuje trebaju biti "u funkciji očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje".

"Takvom rezolucijom zloupotrebljava se pitanje Kosova kako bi se prekinulo približavanje Srbije prema Europi", istaknuo je Tadić dodajući kako kao predsjednik Srbije ima na to pravo budući bi taj sporazum štitio interese Srbije, sigurnost,  te integritet zemlje. Također Tadić je za situaciju oko Kosova neizravno optužio bivši režim kazavši kako je politika devedesetih srljala i upadala u zamke, a posljedice se i danas osjećaju.

"Srbija, kao članica EU, ima mogućnost sprečavanja da druge države postanu članice. Prema tome može spriječiti da Kosovo postane članica", rekao je Tadić na kraju, javlja B92.

Vlada odbila prijedlog radikala

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada republike Srbije u priopćenju je navela kako je prijedlog radikala odbijen. Ministarstvo vanjskih poslova protivi se rezoluciji koju predlažu radikali, dok je Ministarstvo za Kosovo i Metohiju podržava. Vlada je usvojila stav Ministarstva vanjskih poslova, stoji u priopćenju.

B92 saznaje da je protiv prijedloga koji podrazumijeva prekid odnosa s Europskom unijom bilo 15 ministara, dok je sedmero ministara iz koalicije DSS-NS bilo za prihvatanje istog. Demokratska stranka i G17 također su odbili rezoluciju jer smatraju da je ona usmjerena na prekid daljnjih pregovora s Eu.

Vlada Srbije se tako ponovno nalazi na raskrižju, piše B92, te dodaje kako postoji mogućnost prijevremenog raspisivanja parlamentarnih izbora.

I.Č.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara