Srpski školarci u razgovoru koriste nekoliko desetaka riječi

ISTRAŽIVANJE je pokazalo kako djeca u Srbiji za svakodnevnu komunikaciju koriste tek nekoliko desetaka riječi. Samo 8,4 posto srednjoškolaca čita knjige, dok ih 37 posto nikad nije ušlo u knjižnicu.

"Brate, smaram se (op.a. smara - umara, gnjavi, dosađuje) mislim, ovaj, u fazonu, pali, ekstra"  su najčešći izrazi koje možete čuti od prosječnog srpskog školarca.

"Rezultati posljednjih istraživanja pokazuju da su rečenice kod učenika u osnovnim i srednjim školama izuzetno loše. Mnogo lošije nego kod generacija do devedesetih. Konstrukcija im je takva da podsjeća na rečenice u engleskom jeziku, što je nedopustivo. Loša je i upotreba pravopisnih pravila", izjavila je za Press suradnica Instituta za pedagoška istraživanja Jelena Stevanović koja razlog za "alarmantno" stanje vidi u tome što djeca ne čitaju lektiru, sve manje pišu rukom, "a vrijeme provode ispred kompjutera, televizora i mobitela".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje je, također, pokazalo da 45 posto učenika prvih razreda osnovnih škola formulira svoje izjave koristeći samo jednu ili dvije riječi, a njihova svakodnevna komunikacija, piše list, se svela na ponavljanje nekoliko desetaka riječi. 

"Što mene briga za ljubavne jade Ane Karenjine? To me, bre, strašno smara", rekla je za Press Jelena D., učenica drugog razreda Sedme beogradske gimnazije.

J.M.
Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara