Srpski tisak: Koštunica mandatar nove vlade Srbije?

VOĐA DSS-A Vojislav Koštunica bit će mandatar za sastav nove vlade Srbije, ukoliko Demokratska stranka, uz ministarstva pravde i unutarnjih poslova bude imao jasnu većinu ministara u vladi - rezime je pregovora koje su jučer vodili lideri ove dvije stranke - Vojislav Koštunica i Boris Tadić, piše srpski Blic.

Pozivajući se na izvore bliske pregovaračima, Blic piše kako su srpski demokarti jučer zahtijevali da u vladi imaju barem dva ministra više od zbroja ministarstava DSS-NS i G17 plus, što bi spriječilo mogućnost da oko strateških odluka članovi vlade iz redova DSS i G17 plus nadglasaju demokrate.

"Koštunica nije zadovoljan ponudom da dobije premijersko mjesto i neka beznačajna ministarstva, najvjerovatnije za dijasporu i životnu sredinu. S druge strane, demokrati žele biti sigurni da će imati kontrolu nad novom vladom. Tadić je poručio da je spreman ponijeti odgovornost kako za Kosovo, tako i za suradnju s Haagom i za europske integracije, ali i da položaj DS-a mora biti u skladu s tom odgovornošću. Dogovor je polovičan. Očigledno je došlo do usaglašavanja oko mandatara, ali vlade neće biti bar još desetak dana.", prenosi Blic izjavu svog anonimnog izvora.

Blic piše kako bi srpsku diplomaciju vodio Vuk Jeremić, dok bi Božidaru Đeliću bila namjenjena funkcija potpredsjednika Vlade za europske integracije. Dinkićev zahtjev je, kako također piše list, da Đelić ne bude novi ministar financija i da se ne mijenja guverner NBS-a do isteka njegovog mandata, iako su iz DS-a "bacili oko" na taj resor.

List Danas, koji iz svojih izvora doznaje da je DS definitivno odustao od ideje da Božidar Đelić bude njegov kandidat za premijera, piše kako će istu tu ulogu DS prepustiti DSS-u, te dodaje da će DSS odustati od zahtjeva da Dragan Jočić ostane na čelu MUP-a.

Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara