Srpsko narodno vijeće: Juričev govor mržnje je posebno opasan

Srpsko narodno vijeće: Juričev govor mržnje je posebno opasan

Foto: FAH

SRPSKO narodno vijeće reagiralo je na poruku urednika Marka Juriča koji je emisiju "Markov trg" na Z1 televiziji odjavio pozivom Zagrepčanima "da se klone četničkih vikara na Cvjetnom trgu".

"Marko Jurič, urednik i voditelj emisije "Markov trg" i kolumnist desno orijentiranog portala Direktno.hr, u javnosti je poznat kao osoba koja redovito promovira netoleranciju prema Srbima i njihovim institucijama u Hrvatskoj. Iako se zabrana i kažnjavanje takve vrste medijskog sadržaja propisuje Ustavom i čitavim nizom zakona RH, Jurič iz tjedna u tjedan neometano koristi sve radikalniji govor mržnje", poručuju iz Srpskog nacionalnog vijeća.

Ističu kako ovakav govor u najgledanijim televizijskim terminima smatraju posebno opasnim.

"Takvi pozivi dovode do sve većeg broja fizičkih napada, prijetnji usmjerenih prema Srbima u Hrvatskoj i uništavanja imovine u njihovom vlasništvu", ističu iz SNV-a.

 Podsjetimo, emisiju emitiranu 12. siječnja 2016. Jurič je tako završio sljedećim riječima:

"Poruka Zagrepčanima, svima koji se šeću Cvjetnim trgom budite oprezni budući je u blizini crkva u kojoj stoluju, da parafraziram jednog srpskog ministra, četnički vikari. Pripazite, kada se šećete Cvjetnim trgom, pogotovo majke s djecom, da ne bi koji od tih četničkih vikara istrčao iz crkve i u svojoj maniri klanja izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu koji bi možda trebalo obilježiti tablama 'pazi oštar četnik u blizini?".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SNV upozorava kako je gotovo isto poruku Jurić ponovio i u emisiji emitranoj 19. siječnja.

"Dva su četnika koji su bili svećenici Srpske pravoslavne crkve proglašeni svetima 2005. godine. Prema iskazima svjedoka zakrvavili su ruke. Mi ne znamo hoće li Srpska pravoslavna crkva nastaviti s takvim djelovanjem. Stoga bi Zagrepčani koji se šeću Cvjetnim trgom trebali pripaziti, osobito majke s malom djecom. Pripazite kad prolazite tamo pored crkve Preobraženja svetoga da ne bi netko s nožem istrčao i obavio svoj krvavi četnički pir", kazao je Jurič.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara