Ssportaši skloniji problemima s kostima od ostalih

SPORTAŠI možda i imaju dobru kondiciju, no prema posljednjim istraživanjima, zbog teških fizičkih aktivnosti skloniji su zdravstvenim problemima s kostima i zglobovima.

Vjerojatnost da obole od artritisa u kukovima kod nogometaša je deset puta veća nego kod ostalih muškaraca, a trkači na duge staze češće imaju nisku razinu minerala u kostima, što može dovesti do lomova kostiju i razvoja osteoporoze.

´Mislimo da je problem u prirodi sporta. Te bolesti mogu se usporediti s profesionalnim ozljedama i deformacijama´, rekao je Gordon Shepard, ortoped kirurg u bolnici Royal Bolton u Lancashireu, u sjevernoj Engleskoj.

Shepard je s kolegama ispitivao postotak artritisa kod 68 trenera koji su nekad igrali i kod 136 muškaraca koji nikad nisu igrali nogomet. Njihovo istraživanje objavljeno je u časopisu ´British Journal of Sports Medicine´.

Znanstvenici su otkrili da devet bivših igrača boluje od artritisa, čak i onda ako u karijeri nisu ozlijedili kuk, a njih šestorica ukupno je imalo osam operacija ugradnje umjetnog kuka. Kod onih koji nisu igrali nogomet bilo je samo dva slučaja te bolesti.

´Između bivših profesionalnih igrača i onih koji nogomet nikad nisu profesionalno igrali razlika je bila deseterostruka´, dodao je Shepard u razgovoru za časopis o sportskoj medicini.

Ne samo da je među nogometašima bilo više artritisa, nego su oni prošli operacije kuka u tridesetim i četrdesetim godinama, što je vrlo rijetko u toj dobnoj skupini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Shepard vjeruje da su nogometaši vjerojatno pretrpjeli manje ozljede prepona ili neke druge ozljede, što je povećalo rizik od artritisa, bolesti u kojoj se troše zglobovi.

U odvojenom istraživanju dr. Melanie Burrows sa Sveučilišta East London otkrila je da se kod trkačica na duge staze gustoća kostiju smanjivala umjesto da se povećava.

Mjerenjem gustoće kostiju kod 52 žene koje su trčale između pet i 70 kilometara tjedno, otkriveno je da postoji veza između niže koštane gustoće u kralježnici i kukovima i trčanja na duge staze, pa čak i kad se uzme u obzir vrsta prehrane, težina i dob ispitanica.

Teže žene, koje imaju više mišića nego sala, imale su veću gustoću kostiju, kao i dizači utega, gimnastičari i odbojkaši.

´To ne mora značiti da sama vrsta vježbe utječe na gustoću kostiju, nego da ona ovisi o pritisku na udove tijekom vježbanja´, izjavila je Burrows.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara