SSSH: Ladišić trpi klasični mobbing

SAVEZ samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) uputio je Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) zahtjev kojim od Uprave nacionalne TV kuća traži da se izjasni o pitanju neriješenog statusa suspendiranog novinara i bivšeg urednika emisije "Otvoreno" Tihomira Ladišića.

Ladišić je pak, na današnjoj konferenciji za novinare od vodstva svoje medijske kuće zatražio da ga vrati na posao, inače će pokrenuti sudski spor kako bi zaštitio svoja radna i profesionalna prava, javlja Hina.

"Želim da se ponovno razmotri odluka o smjeni, jer nije utemeljena ni na kakvom etičkom, profesionalnom ili pravnom principu." - istaknuo je Ladišić na konferenciji sazvanoj u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), kome se obratio za zaštitu svojih prava.

Smatra da je njegova smjena posljedica prijetnji i pritisaka na novinare iz dijela HDZ-a koji je "izvršio juriš na HTV".

"U mojem slučaju su uspjeli, no nadam se da u slučaju kolega iz Latinice neće", kazao je Ladišić te izrazio solidarnost s novinarima koji su proteklih dana bili izloženi prijetnjama smrću zbog posla koji obavljaju, poput Drage Hedla, Denisa Latina ili Zrinke Vrabec-Mojzeš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislim da je 2005. u Hrvatskoj neprihvatljivo da se nekoga smijeni iz razloga koji su potpuno nepravedni i nejasni. Nema nijedne činjenice koja bi ukazivala da sam napravio bilo kakav propust. Radio sam na osnovi dokumenata koji su javno objavljeni" - smatra Ladišić.

SSSH će Ladišiću pružiti potrebnu pravnu pomoć a zasad su vodstvu HTV-a uputili zahtjev za zaštitom povrijeđenog prava, jer je on po dodatku ugovora o radu, koji nije razvrgnut, i dalje urednik i voditelj emisije "Otvoreno".
 
S obzirom da Tihomir Ladišić gotovo dva mjeseca ne uređuje emisiju Otvoreno, a nisu mu dodijeljeni drugi poslovi, SSSH smatra kako se u njegovom slučaju radi o klasičnom mobbingu.

"Ovakvi se postupci moraju spriječiti", naglasila je predsjednica SSSH Vesna Dejanović, dodajući da su Ladišiću uskraćeni pravo na posao, na pravni lijek i mogućnost obrane.
 
Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Dragutin Lučić optužio je Vladu da želi pritiscima politički kontrolirati javne medije. Ocijenio je nedopustivim u ime velikih ciljeva gaziti individualce, te je osudio prijetnje smrću pojedinim novinarima posljednjih dana.

Ako na Zahtjev upućen Galiću ne dobije pravovaljani odgovor, SSSH će Ladišića zastupati u radnom sporu protiv HRT-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara