SSSH, NHS i HUS za sindikalni referendum o općem štrajku

SAVEZ samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) izjasnili su se danas za sindikalni referendum u vezi izmjena Zakona o radu (ZOR), o čijim rezultatima ovisi hoće li sindikalne središnjice organizirati opći štrajk.

SSSH i NHS time su se priključili Hrvatskoj udruzi sindikata koja se već ranije odlučila za referendum o prihvaćanju ili ne onoga što je dogovoreno u dosadašnjim pregovorima socijalnih partnera o izmjenama ZOR-a.

Konačnu odluku o referendumu - vremenu njegova organiziranja i referendumskom pitanju, donijet će izvršna tijela svih šest sindikalnih središnjica na zajedničkom sastanku zakazanom za 29. svibnja.

Sindikalni čelnici na sastanku će razmotriti što je postignuto u pregovorima o izmjenama ZOR-a i pratećih zakona u odnosu na zaključke svesindikalnog sabora, koji je održan krajem veljače.

Svesindikalni sabor zaključio je da će sindikati preko referenduma konzultirati članstvo o tome prihvaća li predložene izmjene ZOR-a te, u slučaju negativnog odgovora, organizirati opći štrajk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pregovori o ZOR-u završili su prošle srijede, a još nekoliko pitanja ostalo je sporno, poput broja zaposlenih kod malog poslodavca ili radničkih predstavnika u Nadzornim odborima privatnih tvrtki.

Vlada, sindikati i poslodavci postigli su kompromis oko otkaznih rokova, otpremnina, rada na određeno vrijeme, agencija za privremeno zapošljavanje i rada kod kuće.

Otkazni rokovi će se prepoloviti, a otpremnine se neće smanjivati, osim radnicima s više od 20 godina staža koje će obeštetiti država.

Izmjene ZOR-a, kako je najavljeno iz Vladina Ureda za socijalno partnerstvom, bit će upućene u saborsku proceduru još ovoga mjeseca, a novi bi ZOR, zajedno s izmjenama pratećih zakona, trebao biti prihvaćen do 1. srpnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara