SSSH: Vlada omogućila uvid u prijedlog proračuna Svjetskoj banci, ali ne i sindikatima

SAVEZ samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) upozorio je danas da Vlada još nije dala socijalnim partnerima na uvid prijedlog državnog proračuna za iduću godinu, ali je to omogućila predstavnicima Svjetske banke u Washingtonu.

Predsjednica SSSH Vesna Dejanović, koja je ovih dana u sklopu izaslanstva Međunarodne konfederacije slobodnih sindikata (ICFTU) boravila u Washingtonu, saznala je od predstavnika Svjetske banke da oni imaju uvid u nacrt prijedloga proračuna za 2005.

Hrvatskim sindikatima to još nije omogućeno iako uvid u proračun traže već mjesecima na sjednicama Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), rekla je Hini glasnogovornica SSSH-a Ina Volmut.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razgovoru s predstavnicima Svjetske banke, Dejanović je ustvrdila da Vlada nije pokazala spremnost za istinski socijalni dijalog kad je riječ o kreiranju proračuna te poreznoj i obrazovnoj reformi.

Direktor Svjetske Banke za Hrvatsku Anand Seth i ekonomistica za smanjenje siromaštva Satu Kahkonen ocijenili su da je nepostojanje socijalnog dijaloga u Hrvatskoj štetno jer se reforme uspješnije provode ako su u njih uključeni i sindikati.

Dejanović je od 6. do 9. listopada boravila u Washingtonu, gdje je kao potpredsjednica ICFTU-a za srednju i istočnu Europu razgovarala s direktorom MMF-a Rodrigom de Ratom i predsjednikom Svjetske banke Jamesom D. Wolfensohnom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara