STA: Antonione najavio trilateralni susret za rješenje "povijesnih sporova"

Unatoč polemikama što ih je u javnosti izazvala komemoracija talijanskog Dana egozodusa i žrtava fojbi, nastavljaju se pripreme za sastanak najviših predstavnika Italije, Slovenije i Hrvatske koji bi "simboličkim činom pomirenja" i posjetom mjestu stradanja u sve tri države riješili sporove iz povijesti.

Kako je u nedjelju javila slovenska tiskovna agencija STA, koja se poziva na izjave tajnika u talijanskom ministarstvu vanjskih poslova Roberta Antonionea za talijanske medije, još traju dogovori o datumu i obliku trilateralnog (predsjedničkog) susreta. Događaj bi, navodi STA prema Antonioneovoj izjavi za tršćanski "Primorski dnevnik" i televiziju "Rettequattro", trebao biti "dan velikog međusobnog pomirenja", a o tome će biti, kako navodi STA, riječi i prilikom posjeta hrvatskog ministra vanjskih poslova Miomira Žužula Rimu u četvrtak i petak, dok će u Zagrebu na inauguraciji predsjednika Stjepana Mesića sudjelovati sam Antonione.

Na pripremi spomenutog simboličkog predsjedničkog susreta radi talijanska diplomacija u suradnji s predsjednikom države Ciampijem.

"Nastojimo riješiti neke probleme koji još postoje, ali to radimo vjerujući da će naša nastojanja biti okrunjena uspjehom", rekao je za "Primorski dnevnik" Antonione, a prenosi STA. Kako se navodi, Antonione o trilateralnom susretu još nije razgovarao sa slovenskim ministarstvom vanjskih poslova. Slovenska diplomacija zadnjih je dana u vezi političke polemike o fojbama, naglasila da film sam po sebi ne može biti temelj za raspravu o državnim odnosima koji su u svojoj cjelokupnosti dobri. Slovenska strana ima međutim primjedbe na zakon o zaštiti slovenske manjine u Italiji koji ni nakon četiri godine od usvajanja još nije u potpunosti zaživio.

(Hina) xfl ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara