ŠTAKORI POSTALI VITKI UZ POMOĆ GENSKE TERAPIJE

Američki su znanstvenici genskom terapijom na štakorima uspjeli izliječiti prekomjernu težinu, objavljeno je u stručnom časopisu PNAS.

Za to je bilo potrebno ubacivanje gena koji sadrži informaciju o tjelesnom hormonu adiponektinu. Znanstvenici su gen uspješno "umetnuli" u pretile štakore te ih tako nakon samo jedne terapije na četrdeset tjedana oslobodili "bolesti".

Uz djelotvornost na sprečavanju upala adiponektin poboljšava metabolizam kod dijabetesa. Količina tog hormona u tijelu manja je što je čovjek deblji. Ako se hormon dovede izvana, smanjuje se i pretilost.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanislav Shklyaev s američkog sveučilišta u Gainesvilleu i njegovi kolege ispitivali su dugoročno djelovanje adiponektina. Zato su pretilim štakorima ubrizgali genetski izmijenjene viruse koji su nosili gen adiponektina. Taj je postupak doveo do toga da je u tijelu životinja stvoren adiponektin.

Na oduševljenje znanstvenika, nakon samo jedne injekcije virusa štakori su, na duže vrijeme bitno izgubili na težini. Hormon djeluje tako da povećava inzulinsku osjetljivost stanica, pretpostavljaju znanstvenici. Tim se poboljšava iskorištavanje glukoze u tijelu. Daljnje studije bolje će objasniti način djelovanja adiponektina i ispitati sigurnost takve genske terapije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara