Stalna misija RH pri UN

STALNI predstavnik RH pri UN u Ženevi Gordan Markotić izabran je u ponedjeljak, na zasjedanju UN-ove Komisije za ljudska prava (CHR) posvećenom izboru novih članova Ureda komisije, za njezina potpredsjednika za 2004., priopćeno je iz Stalne misije RH.

Veleposlanika Markotića je na to je mjesto, kao svog kandidata, predložila Istočnoeuropska skupina u UN.

Hrvatska je tako postala dio užeg sastava Ureda 60. zasjedanja Komisije (pet zemalja - predsjednik, tri potpredsjednika i izvjestitelj), čime je ojačao njezin utjecaj i prepoznatljivost unutar Komisije, dodaje se u priopćenju u kojemu se ističe da se ovim izborom odaje priznanje RH za njezin kontinuiran rad na području zaštite i promicanja ljudskih prava.

UN-ova Komisija za ljudska prava najvažnije je tijelo na globalnoj razini čija je zadaća promocija i zaštita ljudskih prava. Tijekom svog redovitog zasjedanja usvaja stotinjak rezolucija i odluka koje bi države trebale implementirati. Predsjedavanje Komisijom rotira se između raličitih zemljopisnih skupina zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovim imenovanjem po drugi put u povijesti Komisije jedan je hrvatski predstavnik postao članom užeg tijela Komisije koje upravlja njenim radom (prošle godine to je bio ministar savjetnik u Stalnoj misiji pri UN u Ženevi Branko Sočanac, u svojstvu izvjestitelja KLJP).

(Hina) pp br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara