Stanišić i Simatović optuženi i za Srebrenicu

GLAVNA tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla Del Ponte proširila je optužnicu za dvojcu bivših bliskih suradnika Slobodana Miloševića, Jovicu Stanišića i Franka Simatovića, optuživši ih izravno za masakre u Srebrenici, čime sužava obruč oko bivšeg jugoslavenskog predsjednika Miloševića, javila je agencija AFP.

Prema ranijoj optužnici Jovica Stanišić, bivši šef srbijanske državne službe sigurnosti (SDB), i Simatović, bivši zapovjednik postrojbe za specijalne operacije SDB, terete se da su sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio prisilno i trajno uklanjanje većine nesrba s velikih dijelova teritorija Hrvatske i Bosne i Hercegovine od 1991. do 1995. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Specijalne srbijanske jedinice pod kontrolom Stanišića i Simatovića, uključujući Crvene beretke i Škorpione sudjelovali su u napadima formacija bosanskih Srba na enklave Srebrenicu i Žepi", navodi se u proširenoj optužnici. Tužiteljica drži da su te specijalne službe također sudjelovale u napadima na bosanske postrojbe u Sarajevu.

To proširenje bi moglo biti odlučno u procesu Slobodanu Miloševiću, prenosi agencija AFP. Tužiteljica Del Ponte pokušava pokazati da je Milošević imao ključnu ulogu u zločinima počinjenima u Hrvatskoj i BiH.

Očekuje se da će Stanišić i Simatović, koji na privremenoj slobodi čekaju početak suđenja, biti uskoro pozvani u Haag kako bi se izjasnili o navodima izmenjene optužnice.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara