Stanje ljudskih prava u BiH i dalje loše

HELSINŠKI komitet za ljudska prava u Bosni i Hercegovini ocijenio je u subotu da je povratak nacionalnih stranaka na vlast dodatno pogoršao ionako loše stanje ljudskih prava u toj zemlji.

Predstavljajući u subotu u Sarajevu godišnje izvješće o stanju ljudskih prava, član Upravnog odbora Komiteta Srđan Dizdarević izjavio je kako su 2002. godinu u BiH ponovo obilježili brojni napadi na povratnike i pripadnike manjinskih entičkih skupina što najbolje dokazuje kako u tom razdoblju nije bilo ozbiljnijeg napretka u uspostavi vladavine prava i demokratskih standarda.

Kao najdrastičniji primjer Dizdarević je naveo ubojstvo tri člana hrvatske obitelji Anđelić u Kostajnici kod Konjica.

´U protekloj godini nastavljen je pritisak nacionalista kako bi se održalo stanje etničke podjele zemlje a nakon izbora održanih 5. listopada i pobjede nacionalih stranaka pritisak na povratnike i pripadnike manjinskih entičkih skupina je i pojačan´, kazao je Dizdarević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Helsinški komitet za ljudska prava drži kako su i blagonaklona stajališta Visokog predstavnika za BiH Paddyja Ashdowna prema nacionalnim stranakama zakomplicirala stanje u zemlji baš kao i činjenica da on pitanja povratka i poštivanja ljudskih prava nee smatra svojim prioritetom.

Dizdarević drži kako Ashdownov zapovjedni stav prema rješavanju pitanja u BiH na žalost značajno odstupa od partnerskog odnosa koje je s domaćim vlastima pokušavao graditi njegov prethodnik Wolfgang Petritsch.

Helsinški komitet u svom izvješću ističe kako najveću odgovornost za loše stanje u zemlji ipak snose domaće vlasti koje nisu pokazale sposobnost za rješavanje niza gorućih problema, posebice socijalnih.

Uz činjenicu da milijun i 300 tisuća građana BiH i sedam godina nakon rata čeka na povratak svojim prijeratnim domovima, posebice se upozorava na ogromni broj nezaposlenih, činjenicu da gotovo 50 posto stanovništva nema ni najosnovniji oblik zdravstvene zaštite kao i na podatak na čak 72 posto umirovljenika živi ispod granice siromaštva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara