Stanje na Kosovu relativno mirno, ali napeto

NA KOSOVU je u petak ujutro, nakon dvodnevnih nemira, stanje relativno mirno, ali je napetost još uvijek vrlo visoka u Mitrovici odakle su iz sigurnosnih razloga evakuirani namještenici misije UN-a.

Nešto iza ponoći u prištinsku zračnu luku postigli su prve britanske postrojbe u sklopu dodatnih snaga koje je NATO odlučio poslati na Kosovo kako bi pomogli kontingentu od 17 tisuća pripadnika KFOR-a stacioniranih na Kosovu u okončanju dvodnevnih nereda u kojima je poginula najmanje 31 osoba a gotovo je 600 ljudi ranjeno. Ukupno se u sljedećih nekoliko dana očekuje pojačanje od tisuću vojnika međunarodnih snaga.

Zapovjednik Južnog krila NATO-a za Europu, admiral Gregory Johnson izjavio je sinoć u Prištini kako će nove snage pomoći nastavku i ispunjenju misije mirovnih snaga na Kosovu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Noć na petak protekla je relativno mirno na Kosovu, osim u podijeljenom gradu Mitrovici, gdje su tenzije visoke a osoblje misije UN-a evakuirano je u vojnu bazu KFOR-a zbog zabrinjavajućeg stanja u Mitrovici. U sjevernom dijelu Mitrovice u večernjim satima su se čule eksplozije i pucnjevi iz vatrenog oružja, ali o tome nisu objavljene pojdinosti. U Mitrovici je na snazi policijski sat, kao i u općinama Gnjilane, Uroševcu, Vitinama i Kamenici u istočnom djelu Kosova koje su pod nadzorom američkih snaga.

Sporadični incidenti zabilježeni su u četvrtak navečer na području općine Lipljani, oko 15 kilometara južno od Prištine, a kasnije tijekom noći spaljene su neke srpske kuće na Kosovu polju, dok se stanje u drugim dijelovima pokrajine do jutra smirilo. Do ponoći je do temelja izgorila i stara pravoslavna crkva Svetog Nikole u Prištini dok su paroha Miroslava Popadića uspjele evakuirati specijalne potrojbe UNMIK policije. S Popadićem su izvučeni i Srbi koji su živjeli u blizini ckrve.

Eparhija raško-prizrenska priopćila je kasno sinoć da je tijekom dvodnevnih nereda na Kosovu zapaljeno ili uništeno 15 crkava i drugih pravoslavnih zdanja, od kojih većina spada među bisere srednjevjekovne bizantijske umjetnosti i arhitekture, poput crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu ili manastira Devič kod Srbice.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara