Stanje oboljelih hrvatskih državljana u Italiji se stabilizira

RAVNATELJ Hrvatske agencije za hranu Boris Antunović razgovarao je danas s liječnicima i osobljem bolnice Esine u Val Camonici, mjestu u Italiji, gdje se zbog trovanja hranom liječi troje hrvatskih državljana, te je doznao da im se stanje stabilizira.

Od trovanja hranom jučer je u toj bolnici umro hrvatski državljanin Nevio Miletić (1952.) iz okolice Raše u Istri. Osim naših državljana, u bolnici se liječi i 12 Talijana, među kojima su i djeca.

Po riječima liječnika, stanje pacijenata se stabilizira, rekao je Boris Antunović. Dodao je kako je pri takvim trovanjima presudna količina toksina unesenog u organizam i pravodobno uklanjanje sadržaja iz probavnog trakta.

Svi su oni u četvrtak, među otalim, večerali "divlje" povrće u kojem su prevladavale šparoge u privatnoj kući u mjestu Pescarzu, izvijestili su Borisa Antunovića talijanski liječnici. Povrće je bilo konzervirano u kući i nije bilo u prodaji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvobitne sumnje na trovanje toksinom bakterija Clostridium botulinum još nisu potvrđene, izvijestili su talijanski liječnici. Iako je botulin među najsnažnijim bakterijskim toksinima, simptomi se obično javljaju za 12 sati, a u ovom su se slučaju razvili brže.

Boris Antunović rekao je kako će se uzrok trovanja znati kad budu gotovi laboratorijski nalazi.

Botulizam se u Hrvatskoj javlja isključivo pojedinačno ili u obliku manjih obiteljskih trovanja nakon konzumacije nestručno pripremljenoga sušenog mesa, a na godinu u Hrvatskoj oboli do 13 osoba, rekao je.

Ravnatelj Hrvatske agencije za hranu je rekao da je uzročnik široko rasprostranjen u tlu. Istaknuo je kako je nužno pri obradi šparoga i ostalih vrsta povrća i voća dobro ih oprati. To je posebice važno, dodao je, u ovo doba godine, kada se priprema zimnica.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara