Stanje u Francuskoj se smiruje, Sarkozy u središtu polemike

DAN NAKON uvođenja izvanrednog stanja i policijskog sata u više francuskih gradova, u predgrađima, koja su dva tjedana bila poprište nereda, u četvrtak vlada mir.

Ministar unutrašnjih poslova Nicolas Sarkozy se pak našao u središtu nove polemike: svojim zahtjevom za protjerivanjem svih stranaca koji su bili sudionici uličnog nasilja, uključujući i one s riješenim statusom boravka, izazvao je oštro negodovanje udruga za zaštitu ljudskih prava.

I premda je Sarkozy predmet ljutnje i osude brojne mladeži koja se pridružila pobuni i neredima, njegov oštar stav naišao je na odobravanje većine stanovništva. Čak tri četvrtine Francuza podupire uvođenje izvanrednog stanja koje se na snazi nalazi od srijede.

Nakon uvođenja izvanrednih mjera, koje je omogućio zakon iz 1955., iz doba rata u Alžiru, urbano nasilje je doživjelo "nagli pad" u noći sa srijede na četvrtak, kazao je visoki policijski dužnosnik.

Napetosti još traju u nekoliko velikih gradova, poput Nice, Rouena, Le Havrea i Orleansa.

Sinoć izgorjelo 280 automobila i uhićena 143 nasilnika

U urbanom nasilju u Francuskoj u noći sa srijede na četvrtak ukupno je zapaljeno 280 automobila, a 143 osobe su uhićene, što je dosta slično prethodnoj noći, objavila je u četvrtak francuska policija.

"Iako se radi o brojkama sličnima kao prošle noći, zabilježeno je manje nasilja. Nije bilo nikakvih ozljeda, nikakvih posebnih izgreda koje bi trebalo izdvojiti. Trend je definitivno pozitivan", priopćila je policija.

U noći s utorka na srijedu, nakon uvođenja policijskog sata u francuskih 38 predgrađa i gradova, zapaljeno je 327 automobila, a uhićeno je 139 ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara