Stanje u kostimografskoj struci alarmantno

ZBOG nedostatka formalnog obrazovanja za kostimografe i gašenja radnih mjesta kostimografa u kazalištima, danas je stanje u toj struci alarmantno, rečeno je na današnjem okruglom stolu u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Na okruglom stolu o položaju kazališnih primijenjenih umjetnika, u organizaciji Sekcije za kazališnu i filmsku umjetnost ULUPUH-a, sudjelovali su istaknuti kostimografi, scenografi, teatrolozi.

Predsjednica Sekcije Ivana Bakal podsjetila je da u Hrvatskoj ne postoji odgovarajuća izobrazba za kostimografe (50-ih je na Kazališnoj akademiji postojao odsjek za scenografiju i kostimografiju) "iako su kostimografi ključni dio autorskog tima jedne kazališne produkcije".

Dodatnim problemom ona smatra što su se postupnim odlascima u mirovinu, u zadnjih deset godina ugasila radna mjesta kostimografa u radionicama kazališta, čime se gubi mogućnost obrazovanja mladih kostimografa, a bitno se smanjuje i kvaliteta struke te produkcije.

Teatrolog Branko Hećimović ocijenio je da je na počecima kazališnog života u Hrvatskoj bilo više brige za kostimografe i scenografe nego danas.

O povijesti hrvatske scenografije može se govoriti samo do 1960. jer kasnije niti jedno kazalište nije čuvalo kostimografske i scenografske skice, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hećimović smatra da to "katastrofalno stanje" nije samo pitanje tretiranja kostimografa, već problem gubitka kazališne kulture.

Akademik Nikola Batušić također je upozorio na devastaciju kostimografske struke, a pročelnik Gradskog ureda za kulturu Vladimir Stojstavljević na nužnost usustavljanja te profesije u hrvatska kazališta.

Dekan Akademije dramskih umjetnosti Vjeran Zuppa najavio je mogućnost interdisciplinarnog studija kostimografije u suradnji s Tekstilno-tehnološkim fakultetom.

Sudionici okruglog stola traže ponovo otvaranje radnih mjesta kostimografa, za što bi osnovni kriterij bila umjetnička biografija i iskustvo.

Upozoreno je i na pogoršan status samostalnih umjetnika kojima je određena minimalna osnovica plaća. Sekcija za kazalište i film želi se aktivno uključiti u svaki prijedlog dorade zakona o kazalištu ili u izradu novog zakona.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara