Stanković pustio zabranjeni spot u kojemu se ljube dva muškarca


ALEKSANDAR STANKOVIĆ postupio je danas suprotno odluci Programskog vijeća da se spot "Zaštitimo svaki poljubac" ne emitira na HTV-u. U današnjoj je emisiji, u kojoj gostuje kolumnist Glasa Slavonije Ivica Šola, pustio spot njemačke filmske akademije koji promiče borbu protiv nasilja.

Iako nije bilo službenog odgovora HTV-a Queer Zagrebu, koji je spot ponudio HTV-u, na Programskom se vijeću moglo čuti da je neprikladan za hrvatsku javnost zbog eksplicitnog prikaza poljupca dvojice muškaraca. O nasilju nad homoseksualcima, obećano je tada predstavnicima Queera, govorit će se u emisijama u kojima će se moći saslušati sve strane.

Današnja tema emisije "Nedjeljom u dva" je homoseksualnost i njihova prava, Crkva te političke poruke s oltara. Na HTV-u se već neko vrijeme šuška o gašenju Stankovićeve emisije, zbog koje se sukobljavao sa šeficom Informativnog programa, Hloverkom Novak-Srzić.

"U Hrvatskoj djeluju balkanski, a ne europski homoseksualci"

Stankovićev gost se, tijekom emisije, kritički osvrnuo na Zagreb Pride i djelovanje homoseksualnih udruga u Hrvatskoj, za koje je ustanovio da promiču ideje za "koje ne postoji tradicija", odnosno koje prosječnom građaninu mogu biti nerazumljive i iritantne. Prema njegovom mišljenju se hrvatski homoseksualci ponašaju "balkanski", za razliku od europskih homoseksualaca koji su svoja prava ostvarili preko već ranije stvorene kulturne podloge.

Šola se osvrnuo i na paradoks da se najžešće zalaganje za homoseksualne brakove može pronaći u istim onim ideološkim krugovima koji danas odbacuju brak kao zastarjelu, bespotrebnu i opresivnu instituciju. Također mu nije drago to što mnoge javne ličnosti u Hrvatskoj svoju slavu i položaj duguju upravo tome što su homoseksualci pri čemu je kao primjer spomenuo Dorina Manzina kojeg je, s druge strane, nazvao "inteligentnim" i rekao da mu je "drag dečko".

Šola je, komentirajući emitirani spot, rekao da je protiv bilo kakve cenzure, bez obzira kojim se svjetonazorom pravdala, pa je tako cenzuriranje spornog spota na HRT-u izjednačio s cenzuriranjem Thompsona u emisiji Volim nogomet. Po njegovim riječima cenzura ne vodi nikamo.

Govoreći o položaju Katoličke crkve u suvremenom svijetu, kolumnist Glasa Slavonije je rekao kako je "katoličanstvo danas jedina društveno dozvoljena predrasuda", odnosno kako se jedino katolike može vrijeđati u zapadnim zemljama bez straha od sankcija, a za što je kao primjer naveo izložbu slika na kojima su Isus i apostoli prikazani u homoseksualnim orgijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Homoseksualnost svećenika, koja po nekim statistikama doseže i do 30 posto, ozbiljan je problem za Crkvu, drži Šola, jer je očito riječ o ljudima koji su se zaredili iz motiva koji nemaju veze s vjerom. Crkva je tu u "šah-mat poziciji", jer takve ljude ne smije izbacivati ukoliko želi izbjeći optužbe za homofobiju, a ne smije ih ni tolerirati, jer će biti pod optužbom za licemjerje.

"Pukanićevo iznošenje zdravstvenog kartona obitelji gore od komunističke represije"

Osim pitanja Crkve i homoseksualnosti, Šola se tijekom emisije pozabavio i nekim drugim temama, među koje spada i sve veći euroskepticizam u Hrvatskoj, kao i sve veća dominacija trivijalnih informacija u suvremenim medijima.

Euroskepticizam je nazvao "legitimnom političkom opcijom" koja, pak, u Saboru nema svoju predstavnike isključivo zbog "nedostatka kulture" i pogrešnog stava prema kojem je euroskepticizam isto što i fašizam. Euroskepticizam u Hrvatskoj, ali i ostatku Europe, objasnio je "demokratskim deficitom" i strahom od gubljenja nacionalnog identiteta koji se, između ostalog, iskazao i na Euru 2008.

Jedan od glavnih problema suvremene Hrvatske je tzv. novi totalitarizam koji dolazi iz suvremenih medija, gdje se potpuno izbrisala granica privatnog i javnog. Šolu je tako zgranula činjenica da Ivo Pukanić iznosi zdravstvene kartone članova svoje obitelji, što je za njega čin "gori od komunističke represije".

Glad običnog čovjeka za takvim informacijama je usporedio sa željom robova u starom Rimu da "svoju slobodu ostvare tako da budu javni".

A.B./R.R.
Foto: YouTube

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara